Uventet ukrainsk gull i vektløfting

Aleksej Torokhtij fra Ukraina sjokkerte med å vinne mennenes OL-konkurranse i 105-kilosklassen i vektløfting mandag.

Torokhtij løftet totalt 412 kilo i en finale som viste seg å bli oppsiktsvekkende jevn. Iranske Navab Nasirshelal fulgte bare én fattig kilo bak vinneren, og polske Bartlomiej Bonk tok bronsen med 410 kilo sammenlagt.

– Tidligere hadde jeg en drøm om bare å få være med i OL, og den ble sann. Så fikk jeg en ny drøm om å komme på pallen, uansett hvilket trinn. Jeg kom ikke hit som turist, men som en person med en drøm. Jeg vet ikke hva som skjedde i dag. Det var skjebnen, sa Torokhtij.

Aldri tidligere har en vektløfter vunnet i 105-kilosklassen med et lavere antall kilo, verken i OL eller VM, etter at vektklassen ble introdusert i 1999. Torokhtijs resultat var også seks kilo mindre enn det Ilja Iljin fra Kasakhstan vant med i 94-kilosklassen i årets olympiske leker.

Verdensrekordholder og tittelforsvarer Andrej Aramnau fra Hviterussland trakk seg fra OL allerede før lekene startet på grunn av en lårskade. To andre favoritter, russiske Dmitrij Klokov og Khadzhimurat Akkajev, kastet også inn sine håndklær på grunn av ryggskader. Sistnevnte vant VM i fjor med 430 kilo.

– Russerne var klare favoritter, men vi kan ikke vite hva som ville skjedd om de var med, sa Torokhtij. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2