kaggestadpyramide
kaggestadpyramide

Denne pyramiden er grunnen til britenes sykkelsuksess

TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad mener at mange land har mye å lære av det Storbritannia har gjort de siste årene.

Denne sykkelsesongen har britene virkelig satt seg på sykkelkartet med store bokstaver. Sky dominerte Tour de France og også OL-gullet på tempo ble igjen i vertslandet etter Bradley Wiggins triumfferd. Samtidig har det vært nærmest total britisk dominans fra i banesykling hittil i OL.

TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad mener dette ikke er tilfeldig og synes deres satsing bør være et eksempel til etterfølgelse for flere land og innenfor andre idretter.

– Sykling i Storbritannia var for femten år siden det samme som fekting er i Norge i dag. Peter Keane og Dave Brailsford bestemte seg for at dette skulle snu, forteller Kaggestad.

Brailsford er direktør i både det britiske sykkelforbundet og er sjef for Sky sitt sykkellag. Han har dermed stålkontroll på britisk sykkel og fortjener mye av æren for de gode resultatene de siste årene.

– Det har vært en fantastisk suksess. 14 medaljer i Beijing og de er i gang i London nå. Dobbeltseier i Tour de France med Bradley Wiggins og Chris Froome, sier Kaggestad, som har fulgt sykkelsporten tett i lang tid

Gjennomgåendeii filosofi
Johan Kaggestad viser til en pyramide hvor han forklarer hvordan britisk sykkel er bygd opp.

- Det er en pyramide som har utviklet seg med en gjennomsyret filosofi. På toppen av pyramiden har de Sky-laget hvor de beste rytterne havner. Under landslaget har de et akademilag som tlbringer store deler av året i Toscana. Brailsford sier at hvis ikke rytterne selv tror de kan ta medaljer og gode plasseringer har de ingenting å gjøre i dette akademiet, forteller Kaggestad.

Se Kaggestad forklare sin «sykkelpyramide» i videovinduet øverst

Han mener at denne satsingen på god treningskultur strekker seg til bunnen av pyramiden.

– Under akademiene er regionene og de ulike klubbene. Disse gjennomsyres av den samme filosofien med fokus på treningskultur og velutdannede trenere, sier Kaggestad.

Les også: Hør Kaggestad synge sin hyllest til Wiggins
Les også: Pappa Froome: – Chris passer veldig på dietten sin

Kaggestad trekker fram Mark Cavendish som et godt eksempel i hvordan britene har satset på sykkelsporten. Den regjerende verdensmesteren brukte det ene junioråret til å jobbe seg opp penger slik at han kunne satse på fastlandet.

– De har fått tak i sultne gutter og jenter som vil bli gode og har også gode trenere.

Kopiert fra Australia
Denne suksessformelen har altså gitt solid avkastning - sist med Bradley Wiggins øverst på podiet både i Tour de France og landeveisrittet i OL. Britene har kopiert denne pyramideformelen fra Australia og Kaggestad mener dette i høyeste grad er overførbart til andre land og andre idretter.

– Det er jo mulig å gjøre dette i alle idretter, sier Kaggestad.

TV 2 Sporten følger sykkel