Sten Grytebus (Foto: Alley, Ned/NTB scanpix)
Sten Grytebus (Foto: Alley, Ned/NTB scanpix)

Henning Berg reagerer på Rosenborgs corner-frekkis

– De opererer i en gråsone, sier TV 2-eksperten.

Se epsioden i videovinduet over!

Rosenborg herjet med Aalesund – i hvert fall resultatmessig – i søndagens senkamp på Lerkendal. Trønderne ga seg ikke før Kjetil Rekdals menn var slått og senket 3–0.

Den suverene seieren til tross: Dagen derpå reagerer flere TV 2 Sporten-seere og -lesere på corneren som førte til Rosenborgs ledermål i kampen.

Fintet hele Aalesund
Etter 35 minutter «kombinerer» Daniel Fredheim Holm og Borek Dockal freidig på corneren før vertenes ledermål. TV-bildene viser hvordan Fredheim Holm legger ballen på streken, før han gir den et lite dytt ned mot dødlinjen.

TV-bildene viser at minst én AaFK-spiller stusser over oppførselen, men velger ikke å løpe ut for å ta ballen.

Fredheim Holm følger opp med å jogge inn i feltet, samtidig som Dockal spaserer motsatt vei, hurtig tar ballen med seg mot mål og hamrer trønderne i ledelsen.

Lignende hendelser har endt med annullering tidligere, som da Cristiano Ronaldo satte ballen i mål etter et innøvd cornertrekk mot Chelsea i 2009.

qWWm1H1DC-Q

– Intet regelbrudd
Dommersjef Rune Pedersen har ikke sett den aktuelle episoden, men bekrefter overfor tv2.no at ingen regler ble brutt ved målet.

– Rosenborg har ikke brutt noen regler. På generelt grunnlag er det nok at ballen har blitt touchet bort fra utgangsposisjonen sin. Da regnes den som i spill, sier den gamle toppdommeren til tv2.no.

Dommersjef Rune Pedersen i NFF. (Foto: Holm, Morten/Scanpix)
Dommersjef Rune Pedersen i NFF. (Foto: Holm, Morten/Scanpix)

TV 2-ekspert Henning Berg mener likevel at Rosenborg-spillerne opererer i en etisk gråsone.

– Ballen er i spill, så det er innenfor regelverket. Så kan man alltid diskutere om det er fair play å lure på den måten, å late som du har tatt når du ikke har tatt det, sier Berg i TV 2s Fotballkveld.

Og forklarer:

– Hands, filming og annen type juksing er så langt utenfor regelverket som det er mulig å komme. Så har man gråsoner, som da Brann ga Lillestrøm et mål som de egentlig ikke hadde trengt å gjøre. Innenfor reglementet var det scoring. Dette er i andre enden av den samme gråsonen. Det er fullt lovlig å gjøre det, men man bør diskutere om det skal være lov å gjøre det, sier Berg.

Og understreker at gradvise endringer av fotballreglene kan få konsekvenser for andre deler av spillet.

Dommerne tenker ikke på etikk
Rune Pedersen ønsker ikke gå inn i noen etisk debatt rundt cornervarianten.

– Vi tar ikke stilling til det etiske. Dommerne forholder seg til regelverket. Det var en regel før at ballen måtte trille rundt sin egen akse én gang før den var i spill. Den ble fjernet for noen år siden, sier Pedersen.