Huseklepp_986435i
Huseklepp_986435i

Fotballeksperter: - Det kan være utfordrende å komme hjem

Men Tor Ole Skullerud og Lars Bohinen tror Erik Huseklepp-overgangen er bra for både spilleren selv og Brann.

Mandag kveld er Erik Huseklepp tilbake i Brann-drakta for første gang siden høsten 2010. 27-åringen ønsket seg hjem etter turbulente opphold i økonomisk skakkjørte Bari og Portsmouth.

– Jeg tror Huseklepp er topp motivert. Ting har ikke helt fungert for ham utenlands, så han er helt sikkert ivrig på å vise seg frem. Jeg tror dette er bra for klubben og bra for spilleren, sier TV 2s fotballekspert Tor Ole Skullerud.

– Jeg ønsket meg veldig tilbake igjen. Jeg savnet Bergen, og her er mye av familien min, sa Huseklepp da han signerte på julis siste dag.

Landslagsspilleren er en av flere tidligere utenlandsproffer som har vendt tilbake til Tippeligaen i sommer. Bjørn Helge Riise og Thorstein Helstad har havnet på Åråsen, mens Tore Reginiussen søndag ble klar for Rosenborg.

– Det er spennende at vi har sendt en del unge spillere ut, men også tilsvarende hyggelig med profiler som kommer tilbake og kan løfte Tippeligaen. Det kan godt hende de trenger litt tid, men jeg tror de kommer til å være gode, sier Skullerud.

Han mener likevel det generelt sett kan være utfordringer knyttet til det å vende tilbake til norsk fotball etter en periode i en større liga.

– Det går litt på hvordan du kommer hjem og hvor du er i karrieren i forhold til innstilling og motivasjon. Det kan være utfordrende å komme hjem, sier den tidligere VIF-treneren.

Les også: Her skriver Huseklepp under for Brann

Lars Bohinen vet godt hvordan det er å komme tilbake til norsk fotball etter opphold i utlandet. Han opplevde det allerede i 1993 etter en periode i Young Boys og som Vålerenga-spiller i 2003 etter flere år i Premier League.

– Første gang ble det en liten mental nedtur i forhold til det at man måtte hjem igjen, men for meg var det smart da jeg fikk spilletid og brukte det som et springbrett videre. Den siste gangen var det bare en avslutning av karrieren. Da visste jeg at jeg måtte gi meg om 1,5 år, sier TV 2s fotballekspert.

TROR PÅ HUSEKLEPP: Lars Bohinen.
TROR PÅ HUSEKLEPP: Lars Bohinen.

Den tidligere landslagsspilleren tror det er en topp motivert Huseklepp som løper ut på Nadderud-matta mandag kveld.

– Erik hadde ikke noe hyggelig utenlandsopphold. For hans del ligger det nok en god del motivasjon i det å komme hjem og vise at han kan spille fotball, sier Bohinen, og legger til at han vet om flere som har slitt med motivasjonen etter en retur til norsk fotball.

Andre som kom hjem
Azar Karadas er en annen offensiv spiller som forsøkte seg i utlandet (Benfica, Portsmouth og Kaiserslautern) før han dro tilbake til Brann i august 2007. Etter ti mål på 48 kamper flyttet spissen til Tyrkia.

Azar Karadas (Foto: Kallestad, Gorm/NTB scanpix)
Azar Karadas (Foto: Kallestad, Gorm/NTB scanpix)

En annen som leverte foran mål i Bergen etter å ha forsøkt seg utenlands er Bengt Sæternes. Han scoret blant annet tre mål da Brann vant cupfinalen i 2004. Etter en skadeplaget periode i danske Odense dro Sæternes til Vålerenga og Viking i Tippeligaen.

Etter over ti år som utenlandsproff flyttet Jan Åge Fjørtoft hjem til Norge og signerte for Stabæk foran 2001-sesongen. Det endte med full krangel og exit Nadderud for Viasat-programlederen som spilte en kort periode for LSK i 2002 før han la opp.

Heller ikke Rune Langes retur til norsk fotball etter opphold i Trabzonspor og Club Brugge ble noen suksess. Skader preget spissens opphold i Vålerenga og han forble målløs på lån hos TIL i hjembyen.

Tore André Flos retur til Tippeligaen og VIF ble heller ikke preget av noen målfest. Han fikk ikke fornyet kontrakten etter 1,5 år i Oslo og forsøkte seg i Leeds og MK Dons før han flyttet tilbake til Sogndal. Der har 39-åringen scoret to mål siden comebacket forrige sesong.

 Tore Andre Flo (t.v.) og Ulrik Flo (Foto: Yttri, Tor/NTB scanpix)
Tore Andre Flo (t.v.) og Ulrik Flo (Foto: Yttri, Tor/NTB scanpix)

Iversen x 2
LSK-ferskingen Thorstein Helstad dro tilbake til Norge og et opphold i Rosenborg etter to år i Austria Wien. Sommeren 2006 ble han på ny klar for Brann og påfølgende sesong ble spissen toppscorer i eliteserien. Etter fire år i Franrike er Helstad nå på plass i LSK hvor han debuterte søndag.

37 år gamle Ole Martin Årst banket inn mål for Anderlecht, Gent og Standard Liege i Belgia før han dro hjem til Tromsø. Både i hjembyen og under oppholdet i Start scoret TIL-spissen tett opp mot 0,5 mål i snitt per kamp.

En som har vendt tilbake til gamle trakter flere ganger er Steffen Iversen. 35-åringen ble en suksess både i Vålerenga og RBK etter proffkarrieren i Tottenham og Wolves. Etter et drøyt år i Crystal Palace på nivå to i England er Iversen nå tilbake på Lerkendal hvor han har scoret fire ganger i 2012.

Stabæk - Brann kan du se på TV 2 Zebra klokken 19:00 mandag.