røykingdreper (Foto: Montasje)
røykingdreper (Foto: Montasje)

Skremselsbildene på røykpakker fungerer

... og jo verre bildene er, jo bedre, konkluderer dansk forsker.

Når bilder av kreftsyke lunger pryder sigarettpakkene, har det faktisk effekt, konkluderer dansk forsker.

Og jo verre skremselsbildene er, jo bedre, skriver Berlingske.

– Bildene virker. De får flere til å slutte å røyke, og samtidig føler folk seg bedre informert om risikoen ved røyking, sier forskningssjef Hans Dam Christensen til Videnskab.dk.

Les også:Svært få klarer å bli røykfrie uten hjelp

Sentralt virkemiddel

Slike bilder skal skremme folk mot å røyke.
Slike bilder skal skremme folk mot å røyke.
Han har over lengre tid undersøkt hvordan bildene påvirker røykere, og konkluderer med at det er en klar sammenheng mellom hvor skremmende bildene er og lysten til å slutte å røyke.

– Man kan si at jo verre bildene er, jo bedre virker de. Bildeadvarslene er så påtrengende, at de får folk til å tenke over at røyking er farlig, forteller Christensen.

I Norge har tobakkskampanjer vært et sentralt virkemiddel i tobakksforebygging siden 2003.

Erfaringer fra tidligere år har vist at kampanjer påvirker kunnskap, holdninger og atferd, ifølge Helsedirektoratet. Flere slutter å røyke, og flere holder seg røykfrie. På fem år, fra 2002 til 2007, så de en nedgang i Norge fra 29 til 22 prosent som røyker daglig.

Les også: Smugrøykte for barna, fikk hypnosehjelp

100 000 stumpet røyken

Slike bilder skal skremme folk mot å røyke.
Slike bilder skal skremme folk mot å røyke.
«Hver eneste sigarett skader deg» i 2003 var tidenes første og største norske tobakkskampanje, med skremmende filmer og forklarende bilder.

De sterke virkemidlene ga resultater: Tobakkssalget gikk kraftig ned og omtrent 100 000 stumpet røyken dette året. Den effekten den første kampanjen ga, førte til at Helsedirektoratet også i de påfølgende årene har gjennomført flere store kampanjer om tobakk.

Det er ennå ikke avklart hvordan danske røykere er blitt påvirket av bildene på sigarettpakkene, men den danske Sundhedsstyrelsen har nå gått inn for å finne det ut.

– I august går vi i gang med å lage en ny undersøkelse spesifikt rettet mot bilder på sigarettpakkene, sier sjefskonsulent i Sundhedsstyrelsen Jørgen Falk.

Les også: KOLS-rammede Harry Engen (64): – Hadde jeg ikke sluttet å røyke ville jeg ikke vært her i dag