Kong Bolt den første og største

Usain Bolt slo tilbake og forsvarte OL-gullet på 100 meter fra Beijing. Han utklasset konkurrentene og viste seg som den sprintkongen han virkelig er.

I en av de aller beste 100-meterfinaler i historien fosset han i mål på ny olympisk rekord med 9,63 sekunder. Det er bare han selv som har løpt raskere, og det gjorde han da han satte verdensrekord i Berlin-VM i 2009 med 9,58.

Landsmannen og treningskameraten Yohan Blake fulgte opp m ed 9,75, som holdt til sølv, mens Justin Gatlin vant den amerikanske kampen om bronsen bak de to Jamaica-sprinterne med 9,79. Gatlin var ett hundredel bedre enn Tyson Gay, som endte på den både bitre og sure fjerdeplassen. Den tredje amerikaneren Ryan Bailey ble nummer fem.

Asafa Powell, som kom med i finalen på tid etter å ha løpt på 9,94 i semifinalen og blitt nummer tre i sitt heat, pådro seg en skade i beinet og fullførte sist. Han nærmest hinket i mål på 11,99 sekunder.

Usain Bolt showet ikke like mye som tidligere før start, men han var ikke langt unna, og etterpå startet seiersfesten omtrent med en gang han hadde krysset mållinjen.

Publikum, som var i ekstase, fikk se «Lightning Bolt» flere ganger, og den suverene OL-mesteren slo også kollbøtte ute på banen under æresrunden sammen med Blake, som tok VM-tittelen i fjor. Da ble Bolt disket for tjuvstart i finalen. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2