phelps 4 copy (Foto: JORGE SILVA, © DN)
phelps 4 copy (Foto: JORGE SILVA, © DN)

Slik var Michael Phelps' utrolige svømmekarriere

27 år gammel legger USAs svømmeyndling opp med 12 innholdsrike år bak seg.

2000 – Debuterer i OL under lekene i Sydney, hvor han blir den yngste mannlige svømmeren på det amerikanske laget noensinne, 15 år gammel. Blir nummer fem i sin eneste øvelse, 200 meter butterfly.

2001 – Setter verdensrekord som den yngste mannlige svømmeren noensinne, 15 år og 11 måneder gammel, på 200 meter butterfly. Senker rekorden ytterligere i VM i Fukuoka i Japan.

2003 – Vinner fire øvelser i VM i Barcelona og blir samtidig den yngste svømmeren i historien som setter verdensrekorder i ulike øvelser på én og samme dag.

August 2004 – Mislykkes i forsøket på å slå Mark Spitz' rekord på sju gullmedaljer når han tar seks gull og to bronse i OL i Athen. IOK-president Jacques Rogge kaller like fullt Phelps for «det store symbolet på lekene».

November 2004 – Blir arrestert for fyllekjøring i Maryland, 19 år gammel. Sier seg skyldig i å kjøre under påvirkning og betaler boten.

2007 – Slutter seg til Spitz som den eneste svømmeren med seirer i sju øvelser i en større internasjonal turnering i VM i Melbourne, Australia. Phelps har sjansen til å vinne åtte øvelser, men storfavorittene USA blir diskvalifisert fra 4 x 100 meter medleyforsøkene mens Phelps samler krefter til finalen.

2008 – Sletter Spitz' ikoniske olympiske rekord når han tar åtte OL-gull i Beijing. Setter samtidig ny verdensrekord på sju av øvelsene.

2009 – Utestenges i tre måneder av det amerikanske svømmeforbundet etter at det dukker opp bilder av en marihuanarøykende Phelps i en britisk tabloidavis. Phelps beklager og aksepterer straffen.

2011 – Vinner fire gull i VM i Shanghai, men blir slått to ganger av sin landsmann Ryan Lochte. Lochte blir den store stjernen i mesterskapet med fem gullmedaljer.

2012 – Tar fire gull og to sølv i London-OL, etter å ha kunngjort at han legger opp ved lekenes slutt. Phelps setter karrierepunktum med et lass med olympiske rekorder, inkludert dobbelt så mange gull som noen annen utøver i OL-historien (18) og 22 medaljer totalt – fire flere enn noen annen utøver uavhengig av idrettsgren.

Kilde: Associated Press.

Les også: Gull-Phelps avsluttet til 18 og 22 i stil