Toyota tilbakekaller biler igjen, nå er det snakk om 2,7 millioner på verdensbasis.
Toyota tilbakekaller biler igjen, nå er det snakk om 2,7 millioner på verdensbasis.

Tilbakekaller 21.000 biler i Norge

Toyota-importøren er i gang med å identifisere bileierne.

En mulig feil i bakhjulsopphenget er årsaken til at Toyota nå tilbakekaller hele 1,5 millioner biler på verdensbasis.

Modellene det gjelder er RAV4 fra 2006-2011, Avensis fra og med 2008 og Auris fra og med 2007. Her hjemme skal det dreie seg om 21.000 biler. RAV4 står for de fleste eksemplarene.

Oppdaget i USA

De berørte Toyota-eierne blir kontaktet av forhandleren sin. Toyota skal nå være i gang med å kartlegge hvilke biler og kunder som er omfattet.

Det var Toyota i USA som oppdaget feilen, der et mutter i bakre hjuloppheng ikke alltid blir dratt til riktig ved service. Dette kan føre til slitasje som igjen kan få konsekvenser.

LES OGSÅ: Folke-SUVen tilbakekalles

Ikke produksjonsfeil

– Over tid vil dette kunne føre til at opphengsarmen deler seg. Uten opphengsarmen kan ikke hjulene opprettholde en konstant vinkel i forhold til bilen, som igjen kan resultere i ustabilitet. Dersom låsemutteren løsner, vil opphengsarmen lage en unormal lyd under normal kjøring. Men man må ha kjørt en stund før det danner seg rust, Toyotas norske informasjonssjef Espen Olsen til Aftenposten.

Ifølge Olsen skyldes ikke dette noen produksjonsfeil:

– Derimot en mulig følgefeil av feilaktig utført 4-hjulsutmåling eller justering av hjulvinkler bak på de aktuelle modellene, på autoriserte eller frittstående verksteder, sier Olsen, til Aftenposten.

LES OGSÅ: Ferrari må tilbakekalle superbilen

Tilbake i ledelsen

Toyota var for et par år siden gjennom en tøff periode med flere tilbakekallinger.

De mistet også posisjonen som verdens mest solgte bilmerke, men har nå tatt tilbake denne og holder førsteplassen så langt i 2012.

Det går særlig bra i Japan og USA, noe som har fått Toyota til å oppjustere sitt produksjonsmål for 2012 med 300.000 eksemplarer – til nærmere 9 millioner biler. Det betyr i så fall en økning på rundt 30 prosent i forhold til 2011.

LES OGSÅ: Dette er tidenes største tilbakekallinger