Vertigo (Foto: Wikimedia Commons/)
Vertigo (Foto: Wikimedia Commons/)

Dette er tidenes ti beste filmer

– Virker ikke som de har sett film etter 1970, sier en filmanmelder. – Gammeldags, konstaterer en annen.

Det anerkjente filmmagasinet Sight & Sound har publisert oppdaterte lister over det som ansees å være tidenes beste filmer, skriver Hollywood Reporter.

Listen, som oppdateres hvert tiår, er basert på avstemning blant 846 filmkritikere, akademikere og eksperter fra hele verden. Denne gang er det Alfred Hitchcocks klassiker «Vertigo» fra 1962 som topper listen.

Orson Welles' klassiker «Citizen Kane» fra 1941 skyves dermed ned til andreplass. Vertigo fikk 34 stemmer mer enn Citizen Kane.

Ingen av filmene på ekspertenes topp-ti-liste er laget etter 1970.

FILMKRITIKERNES TOPP-TI-LISTE (artikkelen fortsetter under listen):
1. Vertigo (Hitchcock, 1958)
2. Citizen Kane (Welles, 1941)
3. Tokyo Story (Ozu, 1953)
4. La Règle du jeu (Renoir, 1939)
5. Sunrise: A Song for Two Humans (Murnau, 1927)
6. 2001: A Space Odyssey (Kubrick, 1968)
7. The Searchers (Ford, 1956)
8. Man With a Movie Camera (Dziga Vertov, 1929)
9. The Passion of Joan of Arc (Dreyer, 1927)
10. 8 ½ (Fellini, 1963)

Kom med din topp-ti-liste i kommentarfeltet nederst i saken.

– Ikke sett film etter 1970?

Tidligere leder i Norsk Filmkritikerlag og mangeårig filmanmelder i Bergens Tidende, Astrid Kolbjørnsen, mener listen vitner om at mange filmkritikere lever i fortiden.

– Jeg synes det virker veldig sært. Det virker nesten ikke som om de har sett film etter 1970. Jeg synes det er veldig vanskelig å hoppe over for eksempel filmer av Coen-brødrene på en slik liste. De har laget utrolig mange gode filmer i de senere år. Det har også blitt laget mye god film i Europa i nyere tid som fint kunne vært med på en slik liste, sier Kolbjørnsen til tv2.no.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Astrid Kolbjørnsen (Foto: Holm, Morten/NTB scanpix)
Astrid Kolbjørnsen (Foto: Holm, Morten/NTB scanpix)

– Veldig gammeldags

Filmanmelder Einar Aarvig, som blant annet anmelder filmer for «God morgen Norge», er enig i at listen fremstår i overkant gammeldags.

– Jeg reagerer på at den er veldig gammeldags. Den nyeste filmen på listen er vel fra 1968. Det viser vel at det tar litt tid før filmer oppnår storhet og blir allemannseie. Jeg kan kanskje sammenligne med vin: Disse filmene har ligget og «modnet» i mange år og flere og flere har fått et forhold til dem. De er gjengangere på alle typer intellektuelle lister. Dette er typisk cinematek-klassikere, som blir høyt verdsatt av de som er spesielt opptatt av film.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Einar-Aarvig-til-web
Einar-Aarvig-til-web

Kolbjørnsen mener det ikke er noe som tilsier at listen så til de grader skal være dominert av filmer laget før 1970.

– Det at de nyeste filmene uteblir fra en slik liste er litt trist i grunn, fordi filmmediets styrke er at den beste filmen vi noensinne har sett ikke engang har kommet – den kommer kanskje neste år, fordi den ikke er laget enda. Det blir veldig bakpå når de ikke har med noen av de siste filmene i Europa, sier hun.

Sett opp din topp-ti-liste i kommentarfeltet nederst i saken.

– «Show off»-liste

Kolbjørnsen synes listen bærer preg av at folk er redde for å skille seg ut fra resten av filmmiljøet.

– Veldig mange filmkritikere er dessverre litt for lite selvstendige, og går litt «i flokk». Det gjelder ikke bare filmkritikere, men kritikere generelt. Jeg er ikke en stor tilhenger av å sette opp lister, men slike lister bærer ofte preg av at «man må ha med den og den filmen», for hvis ikke viser man ikke nok tyngde og så videre.

Einar Aarvig tror også mange kritikere er redde for å skille seg ut.

– Dette er en «show off»-liste der folk leser hverandres lister. Det gjelder å vise god smak og innsikt. Mange er nok redde for å velge litt for folkelige filmer, tror han.

Ikke med på «folkets liste»

The Internet Movie Database (IMDB) er verdens største filmnettsted. Her er brukere fra hele verden med på å anmelde og rangere filmer. IMDbs topp-ti-liste inneholder ikke en eneste av filmkritikernes ti favoritter. Der er Vertigo for øyeblikket rangert på 49. plass, mens Citizen Kane ligger på 43. plass.

IMDBs topp-ti-liste inneholder langt flere filmer av nyere dato.

Leif Ove Larsen
Leif Ove Larsen

Instituttleder for Institutt for informasjons- og medievitenskap, Leif Ove Larsen, mener IMDBs liste i større grad domineres av Hollywood-titler.

– Hollywood-film dominerer IMDB, men er i klart mindretall hos kritikerne. Kritikerne har med de ikoniske filmene i filmhistorien (lærebøkene) og de store verkene fra ulike filmhistoriske bølger. IMDB domineres av filmer som spiller på følelsene. Kritikernes favoritter er gjerne mer sammensatt sjangermessig, samt at de vil velge flere filmer som nok er mindre umiddelbart følelsesmessig tilgjengelige for et allment filmpublikum.

– Redd for å skille seg ut

Larsen påpeker at filmkritikere kan være redde for å skille seg ut.

– Det er også viktig for filmkritikere å bli respekter av andre filmkritikere (lauget). De krever at de har filmpreferanser som skiller seg fra filmens massepublikum. Hele dette feltet er nå i stor endring, med nettet og framveksten av amatørkritikk av mange slag, sier han.

Forskeren utelukker ikke at en slik liste vil se annerledes ut om noen tiår.

Orson Welles 1941
Orson Welles 1941

– Hvordan vi ser på film, som annen kunst, endrer seg med historisk ståsted. Hvilke filmer i vår samtid som vil bli kanonisert av kritikere (og filmforskere) i framtiden, er ikke lett å spå. Film blir altså ikke bedre med tiden – men den kan endre betydning, nye sider ved filmen kan tre fram – i en ny historisk situasjon.

Sett opp din topp-ti-liste i kommentarfeltet nederst i saken.

FILMDATABASEN IMDBs TOPP 10-LISTE:
The Shawshank Redemption (Darabont, 1994)
The Godfather (Coppola, 1972)
The Godfather: Part II (Coppola, 1974)
Pulp Fiction (Tarantino, 1994)
The Good, the Bad and the Ugly (Leone, 1966)
12 Angry Men (Lumet, 1957)
Schindler's List (Speilberg, 1993)
The Dark Knight (Nolan, 2008)
The Lord of the Rings: The Return of the King (Jackson, 2003)
Star Wars: Episode V–The Empire Strikes Back (Kershner, 1980)

Regissørene velger også gamle klassikere

Sight & Sound har også offentliggjort en oppdatert utgave av filmregissørenes rangeringer. 358 filmkritikere fra hele verden har svart, inkludert stjerneregissører som Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Francis Ford Coppola og Woody Allen.

Regissørlisten toppes av «Tokyo Story» fra 1953 av den japanske regissøren YasujirO Ozu, mens Citizen Kane og Vertigo må nøye seg med henholdsvis tredje- og åttendeplass. Den nyeste filmen på regissørenes topp-ti-liste er Coppolas «Apocalypse Now» fra 1979 på en sjetteplass.

REGISSØRENES TOPP-TI-LISTE:
1. Tokyo Story (Ozu, 1953)
2. 2001: A Space Odyssey (Kubrick, 1968)
3. Citizen Kane (Welles, 1941)
4. 8 ½ (Fellini, 1963)
5. Taxi Driver (Scorsese, 1976)
6. Apocalypse Now (Coppola, 1979)
7. The Godfather (Coppola, 1972)
8. Vertigo (Hitchcock, 1958)
9. Mirror (Tarkovskij, 1974)
10. Bicycle Thieves (De Sica, 1948)