Hva lønner seg   leasing eller kjøp? Illustrasjonsbilde
Hva lønner seg leasing eller kjøp? Illustrasjonsbilde

- Kan jeg spare mye på å leie?

Trenger ny bil men er usikker på om kjøp er det riktige.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny har tenkt å kjøpe ny bil og har i den forbindelsen også sett på leasingtilbud. Et av dem er det snakk om under 2500 kroner i måneden for helt ny bil. Pluss et beløp først da. Er dette lurt fremfor å kjøpe? Tror jeg kan få rundt 100.000 kroner for bilen jeg har nå så det er også egenkapitalen min. Hva råder du meg til?

Benny svarer:

Hei du! Å se etter ny bil er noe av det mest spennende og morsomme som finnes! Men det er også utfordringer som dette med økonomi og hva som lønner seg. Som så ofte ellers, finnes det ikke noe enkelt svar på hva som er det mest riktige å gjøre her. Det hele er litt mer komplekst.

Men generelt er min påstand at leasing (privatleie) som regel IKKE lønner seg. En bil du tar opp lån til og kjøper, vil du jo eie når den er nedbetalt. Da har du samtidig opparbeidet deg egenkapital for nytt bilkjøp eller videre drift av den bilen du har.

Lånerenter er dessuten fradragsberettiget på selvangivelsen. Privatleasing gir deg ikke noe slik fradrag.

Dessuten har du i tillegg til månedsbeløpet du innbetaler også et forskudd og et etableringsgebyr. Dette får du ikke noe tilbake av ved innlevering av bilen. Ved innlevering blir du ofte fakturert for slitasje utover "normal slitasje". Et tema det har vært mang en opphetet diskusjon om ...

Har du en grad av egenkapital og kanskje kan låne med sikkerhet i bolig vil du totaløkonomisk komme rimeligere ut.

I de tilfellene privatleasing kan lønne seg, er hvis du ikke har egenkapital eller får nok lån til å kjøpe deg en ny bil som du kanskje trenger i jobb eller andre sammenhenger. Fremfor å kjøpe en halvdårlig bruktbil, kan du da sikre deg en ny, fin og driftssikker bil med et forskudd på 50 000 kroner og en leie på 2500 per måned.

Ofte blir man tilbudt komplette pakker som dekker både service, hjulskift og forsikring. Det gir et veldig enkelt, oversiktlig og forutsigbart bilhold som mange fascineres av og er villige til å betale prisen for.

Men når du leverer bilen inn etter tre år står du der igjen – uten en dritt, etter å ha betalt 150 000 kroner – for å si det litt brutalt.

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under:

LES OGSÅ: – Hvorfor er flerbruksbilene så dårlige?