syd5279c (Foto: ADEK BERRY, © AB/se/ao)
syd5279c (Foto: ADEK BERRY, © AB/se/ao)

Åtte badmintonspillere disket for viljetap

Det internasjonale badmintonforbundet (BWF) har besluttet å diskvalifisere åtte spillere for ikke å ha gjort sitt beste for å vinne i OL.

Det meldte BBC og flere britiske medier onsdag, og opplysningen ble senere bekreftet av IOK. Diskvalifiseringen skjedde dagen etter to kontroversielle kvinnekamper i doubleturneringen i London-OL.

De fire doublelagene er fra Sør-Korea (2), Kina og Indonesia. Lagene var allerede klare for kvartfinalene, og ønsket om å tape handlet om å få gunstigere vei i utslagsrundene.

TV 2 Sportens oddsekspert Ragnar Liaskar kjenner igjen mønsteret.

- Dette er kampfiksing slik jeg ser det, slik det er omtalt i litteratur på området før, blant annet i boksen «The Fix» av Declan Hill. Selv om motivasjonen ser ut til å være sportslig og ikke økonomisk, vil dette falle under begrepet kampfiksing, sier Liaskar til tv2.no.

Og forklarer:

- De kinesiske parene prøver å unngå å møte hverandre før finalen. Dette er langt mer alvorlig enn «spot-fixing» som den Claus Lundekvam drev med i Southampton, sier Liaskar.

Spot-fixing er når utøvere avtaler hvem som skal få første innkast, første corner, eller om det skal bli rødt kort i kampen.

- Andre eksempler på kampfiksing der motivasjonen er sportslig er jo de sedvanlige uvagjortkampene på våren i Italia, eller da Tyskland og Østerrike begge kunne ta seg videre i fotball-VM ved et gitt resultat, sier Liaskar.

Publikum i Wembley Arena buet da de kinesiske verdensmestrene Yu Yang/Wang Xiaoli og deres sørkoreanske motstandere Jang Kyung-eun/Kim Ha-na prøvde å overgå hverandre i feilslag i et forsøk på å tape den siste gruppekampen.

Les også:Råttent spill i badminton

Rett etterpå utviklet også kampen mellom sørkoreanske Ha Jung-eun/Kim Min-jing og indonesiske Greysia Polii/Meiliana Jauhari seg til en farse da også de lagene gjorde det de kunne for å tape. (©NTB)

Mer innhold fra TV 2