BMW X5 skal være nær umulig å stjele uten å ha originalnøkkelen. Men det er i teorien...
BMW X5 skal være nær umulig å stjele uten å ha originalnøkkelen. Men det er i teorien...

"Tyverisikre" BMW-er er sporløst borte

Skal ikke kunne stjeles uten nøkler – politiet er uten spor.

De to siste nettene har det forsvunnet to eksemplarer av luksus-SUV-en BMW X5 fra Stavanger-området.

Det spesielle her er at disse bilene i teorien skal være nærmest umulige å stjele hvis man ikke har originalnøkkelen. Likevel er de borte – for politiet er det hele et lite mysterium:

Ikke nytt fenomen

– Ingen nøkler er stjålet, ingen alarm utløst og ingen ruter tilsynelatende knust. Bilen i Sandnes sto parkert rett ved åpent soveromsvindu, og der ville de ha våknet dersom tyvene hadde brutt seg inn. Vi vet foreløpig ikke hvordan de har greid det, sier politioverbetjent Kristian Johansen ved Stavanger politistasjon, til aftenbladet.no.

Dette fenomenet er likevel ikke nytt. For en måned siden forsvant to eksklusive BMW-er i Drammen, en X5 og en X6. Og tidligere i år var det flere episoder av tyveri av Honda CR-V, også i Stavangerområdet. Her ble en litauer tatt på fersk gjerning i en av bilene, i det han skulle ta ferge fra Stockholm til Riga.

LES OGSÅ: Bruktbilkjøperne blir svindlet

Flere nøkkelsett?

Politiets teori er at mobile vinningskriminelle står bak. Dermed kan bilene allerede være langt unna – og sannsynligvis også påsatt nye kjennemerker.

Markedsdirektør Kjetil Myhre i BMW Norge sier til Stavanger Aftenblad at tyveriene i Drammen fortsatt undersøkes av BMW.

– Vi vet fortsatt ikke hvordan tyvene har fått det til. Vi kan bare spekulere foreløpig, men et spørsmål er jo om det eksisterer flere sett med nøkler, sier Myhre til aftenbladet.no.

Mistenkt for svindel

– Jeg tror dessverre at vi bare har sett starten på dette fenomenet. Tyvene blir stadig mer utspekulerte og har tilgang til svært avansert utstyr. Da er det helt tydelig vanskelig å sikre seg mot dette, sier Brooms bilekspert Benny Christensen og legger til:

– Både bilprodusentene og forsikringsbransjen trodde at ny teknologi skulle gjøre at bilene ble umulig å stjele. Her har nok mange uskyldige bileiere blitt mistenkt for forsikringssvindel – fordi det ikke "fantes andre muligheter". Men det har altså vist seg at det langt fra er så enkelt.

LES OGSÅ: Meldte bilen stjålet – dømt for svindel

Teknologisk kappløp

– Men hvordan går de fram?

– Det er flere teorier her. Enten klarer de å få tilgang til den originale nøkkelkoden, via utro tjenere. Eller så klarer de å komme rundt sikkerhetssystemene i bilene. Det krever både kunnskap og svært avansert utstyr, men oppsiden er jo betydelig. Hvis disse bilene kjøres til for eksempel Baltikum og omsettes der, er det snakk om en kjapp gevinst.

– Da blir det i praksis et teknologisk kappløp mellom bilprodusentene og skurkene. Og dessverre viser det seg ofte at de sistnevnte henger svært godt med i svingene, uansett hvor avansert sikkerhetssystemene blir.

LES OGSÅ: Slik svindler vi på forsikringen