ILLUSTRASJONSBILDE: På banen er det sterke følelser i sving. Britta Heidemann (til venstre) gir Yana Shemyakina ett kyss etter å ha tapt fektefinalen. Hva slags oppladning de hadde til finalen er uvisst. (Foto: DMITRY LOVETSKY, © rt)
ILLUSTRASJONSBILDE: På banen er det sterke følelser i sving. Britta Heidemann (til venstre) gir Yana Shemyakina ett kyss etter å ha tapt fektefinalen. Hva slags oppladning de hadde til finalen er uvisst. (Foto: DMITRY LOVETSKY, © rt)

– Sex har ingen betydning for idrettsprestasjoner

Med mindre det er «oppe hele natten og hælene i taket-sex» ...

Grekerne mente atleter bør unngå å ha sex før konkurranser, men i moderne sport strides de lærde. Forskere og utøvere er ikke blitt enige om det å avstå fra sex eller ikke har noe å si for prestasjonene.

Muhammad Ali gikk visstnok uten sex i seks uker før en stor kamp, og under fotball-VM i 1998 forbød Glenn Hoddle den engelske troppen å ha sex under mesterskapet.

Les også: Er dette OLs sykeste lårmuskler?

Ekspertene hevder imidlertid at myten om «ingen sex før konkurranse» fremdeles ikke er utforsket godt nok.

– Når vi tester folk i laben, så undersøker vi «testprestasjoner». Men i konkurranse spiller det psykologisk sannsynligvis en mye viktigere rolle, sier medisinprofessor Ian Shrier ved McGill-universitetet i Canada ifølge SBS.

– De som sier det svekker prestasjonene hevder som regel at det er fordi det svekker fokus, aggresjon eller spenning. Det er ingen studier som har undersøkt dette, fortsetter han.

Les også: «The Secret Olympian» til TV 2: – Gin og vodka smugles inn i OL-landsbyen på vannflasker

locj (Foto: Daniel
  Ochoa De Olza, © MB MMA)
locj (Foto: Daniel Ochoa De Olza, © MB MMA)

Ingen fysisk effekt – men psykisk?
En gjennomgang av vitenskapelige studier om temaet ble publisert i «the Clinical Journal of Sport Medicine». Der antydes det av det ikke finnes noen beviser for at sex før konkurranser har en effekt på det fysiologiske.

I en av studiene som ble gjennomgått var det 14 gifte mannlige eks-idrettsutøvere som gjennomgikk en styrketest morgenen etter samleie. Så tok de den samme testen etter å ha avstått fra sex i minst seks dager. I en mer omfattende studie som fulgte opp dette fant man heller ikke noe som tydet på at sex hadde noen betydning for prestasjonene.

En tredje studie fra 1995 viste at å ha sex tolv timer før en fysisk test ikke hadde signifikant effekt maksimal aerob kraft, oksygenopptak eller blodtrykk.

Det som gjenstår å finne ut er om seksuell frustrasjon gjør utøvere mer aggressive, og om ejakulasjon tapper en for det prestasjonsrelaterte hormonet testosteron. Men dette er ikke bevist.

– Selv om teorien skulle være korrekt så tror de fleste nå for tiden at det er et optimalt nivå når det gjelder aggresjon og fokus. For lite, og du gjør det ikke bra. For mye, og du gjør det ikke bra, sier Shrier.

Les også: – Jeg drikker blod før konkurranser

En uidentifisert spansk vannpolospiller går opp av vannet etter
  kampen mot Kina mandag. (Foto: LASZLO BALOGH/Reuters)
En uidentifisert spansk vannpolospiller går opp av vannet etter kampen mot Kina mandag. (Foto: LASZLO BALOGH/Reuters)

«Skal inspirere en generasjon, ikke skape en generasjon»
Martin Milton, som er ekspert innen psykoterapi og konsulterende psykologi, mener effekten av sex kommer helt an på hvem som har sex, hvor ofte, hvor lenge og på hvilken måte.

– Om det er «oppe hele natten og hælene i taket-sex», så vil utøveren åpenbart ikke få nok søvn eller hvile og hodet vil ikke være fokusert. Det dreier seg kanskje heller om det, enn om det å ha sex i en kortere periode gjør noe med prestasjonene, sier han.

I deltakerlandsbyen deles det ut 150 000 kondomer til de 10 500 deltakerne som konkurrerer i London, og det har vært snakket mye om sex og OL.

Til og med Londons borgermester Boris Johnson har kastet seg inn i debatten og sagt at han ønsker at OL «skal inspirere en generasjon, ikke skape en generasjon».

Påvirker sex idrettsutøvernes prestasjoner? Si din mening i kommentarfeltet under!