REGN: Store nedbørsmengder første i fjor til problemer i Oslo. Lørdag er det ventet kraftig nedbør enkelte steder på Østlandet. (Foto: Morten Holm/NTB scanpix)
REGN: Store nedbørsmengder første i fjor til problemer i Oslo. Lørdag er det ventet kraftig nedbør enkelte steder på Østlandet. (Foto: Morten Holm/NTB scanpix)

Varsler styrtregn i helgen

Himmelens sluser vil åpne seg over Østlandet – ett eller annet sted.

Flere lavtrykk kommer til å komme inn over Østlandet lørdag, noe som vil gi store lokale nedbørsmengder. Men nøyaktig hvor regnet vil treffe, vet man ikke før like før regnet pøser ned.

– Du vil nok kunne kalle det styrtregn, sier meteorolog Stig Arild Fagerli i StormGeo til tv2.no.

Uklare modeller

Ifølge meteorologen er flere lavtrykk på veg i retning Østlandet.

– Det er et lavtrykk som ligger nær Shetland og et bygeområde som kommer fra Frankrike og over Danmark. I løpet av morgendagen vil de komme til Østlandet, sier Fagerli.

Meteorologene har vært klar over regnværet som kommer siden tirsdag, men ulike modeller har tydet på at det blant annet ville ramme vestkysten av Sverige hardest.

– Slik det ser ut nå er det øst for Oslo og Hamar, mot grensetraktene, som det vil regne aller mest, sier meteorologen. Det har imidlertid også vært prognoser som sender regnværet så langt vest som Telemark.

Les også: Søkkvåt lørdag på Østlandet

Kan bli tordenvær

Og regnværet som kommer, vil være kraftig.

– Modellene viser nå opp mot 30 millimeter nedbør på seks timer. Når det er byger er det typisk at enkelte plasser får mer, sier Fagerli uten å kunne spesifisere dette nærmere. Modellene sprer dessuten regnet ut over et område, noe som kan gjøre at det enkelte steder i området regner mer, andre steder mindre.

Den varslede nedbøren har fått NVE til å sende ut varsel om at vannføringen kan komme til å stige raskt i enkelte vassdrag i Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Hedmark lørdag.

«Intense regnbyger kan forekomme i forbindelse med torden», heter det i varselet. Meteorologisk institutt har sendt ut et OBS-varsel om «Mye nedbør lørdag, vesentlig om ettermiddagen».

– Det tordner bra over Benelux-landene nå, sier Fagerli. Akkurat nå ligger det ene værsystemet som har kurs for Norge over Belgia og vestlige deler av Tyskland.

– Du vil kunne oppleve tordenbyger her også, sier meteorologen men legger til at siden værsystemet kommer såpass tidlig på lørdag inn over Norge, er det mindre tordenfare enn hvis det hadde kommet på kvelden. Dette på grunn av temperaturforskjeller.

Les også: OL åpner i knallvær

Vått over alt

Fagerli sier at det vil regne over det meste av Østlandet, men intensiteten vil variere.

– Det er ikke mange plasser på Østlandet som slipper unna, slår han fast.

Også resten av landet har en våt lørdag foran seg.

– Det blir ikke særlig mye bra vær. Vi har lavtrykk i Nordsjøen, på Østlandet og et bygeområdet i Troms og nordlige Nordland. Det er ikke mange plasser som slipper unna nedbør, sier meteorologen.

Les også: Eli Kari avlyser sommeren

Tørt til slutt

Meteorologene vil følge nedbørsområdene som er på veg mot Norge, spesielt mens de passerer over Danmark. Da vil de trolig kunne si mer presist hvor nedbøren rammer hardest.

– Selv om en ser bare 4–5 timer fram i tid, vil det være vanskelig å si akkurat hvor. Det sikreste for å se hvor nedbøren er kraftigst er å følge med på nedbørsradaren når lavtrykket nærmer seg, sier Fagerli.

Følg nedbøren på nedbørradaren her.

Om det skulle være noen trøst for dem som ønsker seg noen varme sommerdager på Østlandet:

– I løpet av natt til søndag forsvinner lavtrykket nordover. Da blir det tørrvær på Østlandet, sier Fagerli.