avtattsexlyst (Foto: Illustrasjonsfoto)
avtattsexlyst (Foto: Illustrasjonsfoto)

Småbarnsforeldre misfornøyd med sexlivet åtte år etter fødsel

– Dette gir grunn til bekymring, mener forsker.

At sexlysten ikke er på topp rett etter en fødsel kan være forståelig for mange. Men man håper i det minste at den skal vekkes igjen etter kort tid.

En ny, svenske studie viser at mange småbarnsforeldre er misfornøyd med sexlivet så lenge som åtte år etter spedbarnstiden, skriver NHI på sine hjemmesider.

Fortsatt dårlig

I 2002 ble det gjort en undersøkelse av 820 nybakte foreldre i Gøteborg, der målet var å finne ut hvordan de opplevde parforholdet seks måneder etter fødselen. Studien ble fulgt opp i 2006, da det første barnet var fire år gammelt.

Nå har forskerne tatt undersøkelsen videre, og intervjuet foreldrene åtte år etter første fødsel.

Les også: Sex og graviditet: Jordmorens tips til gravid-sex

Resultatene fra 2006 viste at foreldrene generelt opplevde en forverring av forholdet da barnet var fire år gammelt. Da barnet ble åtte år var forholdet noe bedre, men fortsatt ikke så bra som da barnet bare var seks måneder gammelt.

Risikoen for utroskap øker

Tone Ahlborg, en av forskerne bak undersøkelsen, mener resultatene er bekymringsverdig.

– Årsakene til seperasjon og skilsmisse er mange og komplekse. Det kan handle om for lite tid til hverandre, stress og trøtthet som foreldre, eller at barna er i fokus på bekostning av parrelasjonene, sier hun til NHI.no.

Par kan oppleve at de lever som søsken om de aldri har sex, og risikoen for utroskap er da stor, legger hun til.

Les også: Derfor er nordmenn utro

– Intimiteten er avgjørende

Tidligere undersøkelser viser at småbarnsforeldre har sex en til to ganger i måneden. Vi orker ikke oftere, og vi er for trøtte er de vanligste «unnskyldningene».

– Intimiteten i samlivet er avgjørende for å få fart på sexlivet igjen. Kvinnen trenger impulser utenfra for å ikke miste kontakt med sine egne seksuelle følelser, har sexrådgiver Katerina Janouch uttalt til bladet «Mamma».

Se en pornofilm er blant hennes råd til småbarnsforeldre.

Den svenske studien viser også at par som har bare ett barn, er like misfornøyde med sexlivet som de som har flere barn.

Få tilbake gnisten

Den tradisjonelle forklaringen om at det er kvinnen som ikke har lyst på sex i småbarnsperioden er ikke riktig, mener psykolog Peder Kjøs. Ifølge ham er dette langt mer sammensatt. Det er ofte mannen som mangler sexlyst.

– Mange menn er også utmattet, sliten og trøtt i småbarnsperioden, og orker ikke å ha sex. Noen menn får også en depressiv respons, fødselsdepresjon, som minsker lysten, har Kjøs fortalt til God morgen Norge.

Les også: 5 pinlige helseproblemer hos menn

Resultatene fra studien gir en pekepinn på hva som kan holde liv i forholdet:

  • Sensualitet: Kos og kyss er et utmerket verktøy for å kjenne at man er sammen som kjærester, særlig hvis sexlivet har tatt en pause.
  • God kommunikasjon: Avsett tid til å snakke sammen flere ganger i uka, for eksempel etter at barna har sovnet.
  • Uttalelsesrett: Begge må få uttrykke sine ønsker om situasjonen og fortelle hva de føler, men uten å anklage eller generalisere.
  • Bekreftelse: Å få en positiv bekreftelse fra partneren om at du er god - både som forelder og kjæreste - gjør godt.