Bård Wiggen, Kjetil Siem og Jostein Flo har sine meninger om tilstanden i norsk fotball. (Foto: MONTASJE )
Bård Wiggen, Kjetil Siem og Jostein Flo har sine meninger om tilstanden i norsk fotball. (Foto: MONTASJE )
Wiggen (Foto: Schrøder, Tor Erik/NTB scanpix)
Wiggen (Foto: Schrøder, Tor Erik/NTB scanpix)

Kjetil Siem støtter Bård Wiggens kritikk av norsk fotball

Mens Jostein Flo vil ha mer talentutvikling.

I forbindelse med gårsdagens oppgjør mellom Rosenborg og Lillestrøm benyttet LSKs assistenttrener, Bård Wiggen, muligheten til å rette kritikk mot Tippeligaen, slik han også gjorde i Adresseavisen tidligere på dagen.

– Bekymret for klubbfotballen
Wiggen, som var assistenttrener under Ståle Solbakken i både FC København og Köln, mener den norske serien har utviklet seg i helt feil retning i perioden han har vært borte.

– Jeg må si at jeg ikke liker utviklingen. Tippeligaen er vannet ut for kvalitet. Det er for mange lag, og for mange adeccoligaspillere. Jeg er bekymret for klubbfotballen, sier han.

Wiggen mener at ledere i norsk fotball må ta ansvar dersom Tippeligaen skal utvikle seg som produkt.

– Jeg tror fotballedere har et ansvar ved å heller tenke kvalitet enn kvantitet. Samtidig har klubbledere et ansvar. Jeg tror de tenker mer på at klubbene deres skal være i Tippeligaen, enn at norsk fotball skal utvikle seg som produkt, sier han.

Se hele intervjuet med Wiggen i videovinduet øverst i saken

Får støtte fra Siem
Wiggen får støtte fra NFFs generalsekretær Kjetil Siem, som er tilbake i norsk fotball etter flere år i Sør-Afrika. Han merker at trøkket rundt norsk fotball har avtatt. Siem ber norske fotballedere tenke mer på helheten og ikke bare «min cv, min klubb og mitt resultat».

SlUTT PÅ ODDSSPILL: Kjetil Siem vurderer totalforbud
  mot oddsspill. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)
SlUTT PÅ ODDSSPILL: Kjetil Siem vurderer totalforbud mot oddsspill. (Foto: Åserud, Lise/NTB scanpix)

- Vi har en holdningsutfordring og en omdømmeutfordring. Vi må være mindre arrogante og mer slik folk vil identifisere seg med og da må vi starte med oss selv, sier Siem til TV 2.

– Vet at mange er enige med meg
Den tidligere FCK-assistenten er ikke bekymret for at folk kommer til å reagere på at han nå kommer hjem og kritiserer Tippeligaen.

– Jeg vet at det er veldig mange fotballtrenere som er enig med meg, men det ingen som har turt å si det høyt. Dette er ingen kritikk av fotballspillere, men heller et varsku til fotballedere om at vi har et ansvar for å ta vare på tippeligaproduktet, og sørge for at det ikke blir utvannet. Akkurat nå er kvaliteten utvannet, sier han.

– Må få mer ressurser inn i talentutviklingen
Sportssjef i Norsk Toppfotball, Jo Bergsvand, er ikke nødvendigvis sikker på om å redusere antall lag i Tippeligaen er veien å gå.

– Jeg vet ikke om å redusere antall lag vil utgjøre store forskjellen. Det der er en veldig vanskelig debatt, sier han.

bergsvandweb01_1206367988_1206367996
  copy
bergsvandweb01_1206367988_1206367996 copy

Han tror heller nøkkelen ligger ved å satse hardere på talentutvikling.

– Jeg mener vi i stedet må få inn mer kompetanse og mer ressurser i talentutviklingen. Det er viktig at unge spillere følges tett opp av dyktige lærere allerede fra tidlig alder av. Dette jobber vi for hver dag, og jeg tror dette er måten vi på sikt kan heve kvaliteten på norsk fotball, sier han.

Støttes av Flo
Bergsvand får fulle støtte av sportslig leder i Strømsgodset, Jostein Flo.

– Hvor mange lag som er i Tippeligaen har ingenting å si. Satsing på spillerutvikling er rette veien å gå. Det gjelder å bygge ut kunstgressbaner, ha kompetente folk tilgjengelig, og satse på unge spillere. Så får vi heller tåle å høre uttalelser som dette på veien, sier han.

Jostein Flo. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)
Jostein Flo. (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)

Flo mener det er naturlige grunner til at nivået nå er lavere enn hva det har vært tidligere.

– Vi må huske på at alle klubber har vært gjennom tøffe økonomiske tider. Dessuten har de fleste klubbene en mye lavere gjennomsnittsalder på spillerstallen sin. Dette gjør kanskje at nivået er lavere nå, men vil tjene norsk fotball på sikt, sier han.

Hvordan kan norsk fotball bli bedre? Ta debatten i kommentarfeltet.