MINNEKONSERT: Bruce Springsteen, med Steven Van Zandt til høyre, spiller under minnekonserten på Rådhusplassen i Oslo søndag, ett år etter terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
MINNEKONSERT: Bruce Springsteen, med Steven Van Zandt til høyre, spiller under minnekonserten på Rådhusplassen i Oslo søndag, ett år etter terrorangrepene i Regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)

Bruce Springsteen: – Vi er beæret over å få være her

«The Boss» dukket opp på minnekonserten på Rådhusplassen og sang for 50.000 mennesker.

Etter måneder med rykter kunne TV 2 tidligere denne uken fortelle at Bruce Springsteen var ventet til Rådhusplassen søndag. Det stemte.

Som nest siste artist ut denne søndagskvelden ble Springsteen introdusert av programleder Haddy N'jie til sto jubel fra publikum.

Sammen med sin gitarist og venn Steven «Little Steven» Van Zandt kom «The Boss» ut på scenen med kassegitar og munnspill.

50.000: Tross regnværet fant 50.000 mennesker veien til Rådhusplassen.
  (Foto: Scanpix)
50.000: Tross regnværet fant 50.000 mennesker veien til Rådhusplassen. (Foto: Scanpix)

«We Shall Overcome»

– God kveld. Steven og jeg er beæret over å få være med her ikveld. For alle oss som elsker demokratiog toleranse. Dette var en nasjonal tragedie. Vi vil formidle dette som en bønn for en fredelig fremtid for Norge, og jeg vil tilegne denne sangen til de som har mistet sine kjære, sa Springsteen mens han vampet på gitaren.

Sammen med Little Steven spilte han folklåten «We Shall Overcome», opprinnelig en protestvise som var en nøkkelsang for den afroamerikanske menneskerettighetsbevegelsen på 1960-tallet.

preformkonsert
preformkonsert

Tidligere har sangen blitt fremført av artister som Pete Seeger og Joan Baez, men sangen er de senere år kanskje mest kjent fra Springsteens egen plate, The Seeger Sessions fra 2006.

Det var en tydelig preget 62-åring som sto på scenen på Rådhusplassen, nesten ett døgn etter at han gikk av scenen på Valle Hovin i samme by.

50.000 trosset regnværet

Minnekonserten søndag startet med en flott fremføring av trompetisten Tine Ting Helset fra taket av Rådhusets tak. Videre spilte den svenske artisten Laleh sin sang «Some die young» til de rundt 50.000 menneskene som hadde trosset regnværet i hovedstaden.

SOME DIE YOUNG: Den svenske artisten Laleh sang på Rådhusplassen.
  (Foto: TV 2 )
SOME DIE YOUNG: Den svenske artisten Laleh sang på Rådhusplassen. (Foto: TV 2 )

Av andre artister som opptrådte var de Lillos som spilte en nyskrevet sang for anledningen, Bjørn Eidsvåg,Mari Boine, Marit Larsen og Halvdan Sivertsen sammen med Vinni som fremførte sommerfuggel i Vinterland.

Forfatterne Karl Ove Knausgård og Frode Grytten bidro med dikt, mens statsminister Jens Stoltenberg holdt tale.

Se artistene som opptrådte ved å klikke på lenkene:

Tine Thing Helseth - Mitt lille land

Laleh - Some die young

de Lillos - Vi Ser Dere Nå

Marit Larsen - I think it's Gonna Rain Today

Halvdan Sivertsen og Vinni - Sommerfuggel I Vinterland

Bjørn Eidsvåg - Alvøen

Lillebjørn Nilsen - God Natt Oslo

Lillebjørn Nilsen - Barn av regnbuen

Rådhusklokkene - Til Ungdommen