Edvald Boasson Hagen (Foto: Christophe Ena/Ap)
Edvald Boasson Hagen (Foto: Christophe Ena/Ap)

Slik blir neste års Tour de France-løype

Knallhard åpning på neste års klatrevennlige Tour de France.

Paris (TV 2 Sporten): Årets Tour de France-løype har definitivt skilt de beste fra de nest beste. To lange tempoetapper passet Bradley Wiggins meget godt. Enkelte har kritisert årets Tour for å være kjedelig. Det var ikke Wiggins enig i.

– Hvis noen synes årets Tour har vært kjedelig, kan det skyldes mindre dop, sa Wiggins etter den siste tempoetappen.

Les også: Boasson Hagen trakk Cavendish opp til ny seier
Les også: Kona til Wiggins lovte nakenløp ned Champs-Élysées

Neste år skal rytterne til Korsika de tre første dagene. Der venter to knallharde etapper. Tour-sjef Christian Prudhomme har allerede lovet at neste års løype blir mer fordelaktig for klatrerne og at det vil være flere avslutninger på fjelltopper.

Sykkel-journalisten Jeroen Wielaert sitter på detaljkunnskaper om neste års ritt.

– Det blir en spennende åpning i 100-årsjubileet til Touren. Jean-François Pescheux, løypesjefen, frykter veldig at sammenlagtlisten vil være satt etter de tre første dagene. Han har rett. På den andre siden kan man si at det blir en spektakulær åpning. Det blir i hvert fall ikke en kjedelig første uke slik det pleier, sier Wielaert.

Jeroen Wielaert (Foto: Mats Wedervang/TV 2)
Jeroen Wielaert (Foto: Mats Wedervang/TV 2)

– Den første etappen fra Porto-Vecchio til Bastia vil gå langs østkysten på Korsika. Det vil være en typisk spurtetappe. Den andre etappen fra Bastia til Ajaccio har en klatring på 30 km kort tid etter start. Den blir gradvis brattere. Fjellet kalles Vizzavona, og klatringen kommer til å sprenge feltet. Avslutningen i Ajaccio kommer til å bli spektakulær. Like utenfor Ajaccio er det en kort, men veldig bratt, klatring. Utforkjøringen ned til Iles Sanguinaires, de blodige øyene, er veldig svingete før de siste seks flate kilometerne. Feltet vil sprekke tidlig på etappen, og jeg tror spurterne vil slite. Det er en typisk Voeckler-etappe, sier Wielaert.

– Den tredje etappen fra Ajaccio til Calvi vil bli veldig interessant. Den går langs vestkysten. Etappen går opp og ned, og den er veldig svingete. Konen min talte mer enn 500 skarpe kurver. Det er en stor risiko for at rytterne krasjer i svingene, sier Wielaert.

Tour de France: Etapper | Historikk | Lag/Ryttere | Resultater

– Den fjerde etappen i Nice blir en lagtempo. Pescheux har sine tvil, men jeg tror det blir veldig interessant. Etter de fire første etappene vil det handle om å vinne tilbake tid for mange ryttere. Da skal rytterne inn i Pyreneene, før Bordeaux og Nantes. I den hunderede utgaven kommer de til å starte og gå i mål i de første Tour de France-byene, som var Lyon, Marseille, Toulouse, Bordeaux og Nantes.

Etter de fire første etappene vil det handle om å vinne tilbake tid for mange ryttere.

- Fra Nantes vil de bevege seg tvers over landet. De siste dagene vil det bli en ny klatring opp Alpe d'Huez. De skal sykle opp Alpe d'Huez fra baksiden, så det blir altså ikke den vanlige veien med 21 svinger. Med typer som Froome og Alberto Contador på plass, så tror jeg neste års utgave blir mye mer spektakulær enn denne.