Kartene viser hvor det kommer til å blåse mest søndag kveld, og komme mest nedbør fra søndag kveld til mandag kveld. (Foto: StormGeo)
Kartene viser hvor det kommer til å blåse mest søndag kveld, og komme mest nedbør fra søndag kveld til mandag kveld. (Foto: StormGeo)

Storm, kuling og store nedbørmengder

De siste værprognosene gjør at Storm-meteorologen nå advarer mot kraftig uvær i Finnmark og på Vest- og Sørlandet. Det kan bli vinterføre i fjellet.

I flere dager har værprognosene for helgen og starten av neste uke fortalt om nedbør og vind i store deler av landet.

Les: Søkkvått før solen kommer

Varslene oppdateres flere ganger daglig, og de siste prognosene gjør at Storm-meteorolog Beathe Tveita nå advarer finnmarkinger, vest- og sørlendinger.

Siste: Kraftig haglvær på Østlandet

Store nedbørmengder i Finnmark

Her faller det mest nedbør lørdag til søndag. (Foto: StormGeo)
Her faller det mest nedbør lørdag til søndag. (Foto: StormGeo)
Et lavtrykk nord for Kola beveger seg nordvestover i Barentshavet. Det fører til nordlig kuling i Finnmark fredag, som dreier på vest lørdag. Men nedbøren blir det største problemet.

– Nedbøren øker nå på i Finnmark, forteller Tveita. I Øst-Finnmark kommer det lokalt store nedbørmengder fra fredag ettermiddag. Fra natt til lørdag og frem til søndag formiddag også i Vest-Finnmark.

Storm og store nedbørmengder i sør

Fredag og utvikler det seg et kraftig lavtrykk i Nord-Atlanteren. Det går hurtig nordøstover, og forsterkes. Lørdag blir en fin dag i Sør-Norge, men søndag snur det.

– I løpet av søndag dreier vinden på sør i Sør-Norge, og utover ettermiddagen øker den til sørlig kuling. Sent om kvelden og tidlig natt til mandag kan det blåse storm nær Stad, advarer Tveita.

Og det begynner å pøsregne. Fra natt til mandag og utover formiddagen vil det lokalt komme store nedbørmengder fra Stad og sørover. Prognosene viser nå 50-60 millimeter på 24 timer.

Se kartet helt nederst

– Hvor det kommer mest regn avhenger av akkurat hvordan fronten treffer, sier Tveita.

Værradaren viser hvordan regnet beveger seg

Vinterføre i fjellet?

Natt til fredag kom det mellom 10 og 15 centimeter snø ved Juvasshytta i Oppland, i følge nrk.no. Den ligger 1840 meter over havet, men brøytebilene måtte måke veien helt ned i 1300 meters høyde.

– Snøgrensen nord i Jotunheimen, i Trollheimen og på Dovrefjell blir liggende rundt 1300-1400 meter fredag og frem til lørdag formiddag, forteller Tveita.

Lørdag ettermiddag stiger temperaturen litt, og snøgrensen kryper opp til 2000 meter. Der blir den liggende femover mot mandag-tirsdag.

Du må altså regne med sludd og kanskje snø dersom du skal opp i høyfjellet.

Trafikkværet gir deg veimeldinger, veikamera, og værvarsel for de tidspunktene du passerer

Pass på båten

Det kommer til å blåse sørlig kuling langs sørlandskysten også. Vindretningen gjør at det blir kuling langt inn i Oslofjorden.

Så kraftig vind er uvanlig midt på sommeren.

Mange er på båtferie i dette området nå. Det er viktig å finne seg havner som ligger godt i le for vind fra sør og sørvest, og fortøye ekstra godt.

Du finner vindprognosene på værkartet

Slik ser nedbørprognosen ut, fra søndag klokken 20 og hver sjette time frem til tirsdag klokken 20. (Foto: StormGeo)
Slik ser nedbørprognosen ut, fra søndag klokken 20 og hver sjette time frem til tirsdag klokken 20. (Foto: StormGeo)