kongehuset
kongehuset

Den spanske kongefamilien trekker seg selv i lønn

Vil gå fram som et godt eksempel for et land i økonomisk krise. – De trenger goodwill, mener kongehusekspert.

Spania er et land i økonomisk krise, og regjeringen satte i gang drastiske sparingstiltak. Nå har også den spanske kongefamilien bestemt seg for å kutte i både inntekter og utgifter, for å gå fram som et eksempel for folket.

I går ble det lagt fram et nytt budsjett for kongehuset og både Kong Juan Carlos og kronprins Félipe, går drastisk ned i lønn, skriver Washington Post. Dronning Sofia og Félipes kone, prinsesse Letizia mottar ikke lønn, men deres utgifter er blitt kuttet drastisk.

Fortsatt søkkrike

Det var i utgangspunktet satt av 8,3 millioner euro til det spanske kongehuset. I det nye budsjettet som er lagt fram, går kongen ned drøye 150.000 kroner i årslønn. Prins Félipe får inntekten kuttet med rundt 7 %. Slottets ansatte blir også kuttet i lønn med rundt 15 %.

TOTLANDPÅSLOTTET
TOTLANDPÅSLOTTET

Kongehusekspert Kjell Arne Totland har fulgt Europas kongelige siden 1991. Totland mener dette vil bli lagt godt merke til verden over.

– Dette er et svært viktig signal fra kongehuset. Det at de også er innstilt på å spenne inn livremmen i vanskelige økonomiske tider for det spanske folk. Dette vil bli lagt merke til, også internasjonalt, sier kongehuseksperten til «God Kveld Norge».

Les også: 30 år og helt konge!

Kongen trenger goodwill

Den spanske kongen fikk enorm kritikk etter at han i vinter var på elefantjakt i Botswana. Mens Spanias økonomi var i krise og hver fjerde spanjol sto uten jobb, la altså kongen ut på jakt. Minsteprisen på en slik tur er 230.000 norske kroner.

Kjell Arne Totland, mener sparingstiltakene kommer godt med etter jaktskandalen.

– Kong Juan Carlos kan sannelig trenge litt goodwill og positiv omtale etter skandalen tidligere i år.

Kong Juan Carlos kan sannelig trenge litt goodwill og positiv omtale etter skandalen tidligere i år.

Les også: Spanskekongen tilbake etter den dramatiske ulykken

Skåret ned på pomp og prakt

Totland_928574s
Totland_928574s
Totland forteller at han en stund har merket at det spanske kongehuset har kuttet utgiftene.

– Man har kunnet merke en stund at kongefamilien i Spania har kjørt en langt mer nøktern stil enn før. De har skåret ned på all pomp og festivitas.

Ifølge hoffet skal dette også ha vært årsaken til at kongeparet i år valgte å ikke feire sitt gullbryllup med store fester, som planlagt.

– Så gjenstår det å se da, om dette kan bidra til å gjenopprette Kongens popularitet og støtte i folket. Meningsmålingene om det spanske monarkiet har jo ikke akkurat vært oppløftende lesing de siste månedene, avslutter Totland.

Les også: Kong Harald: – En følelse av å komme hjem