Follo trener Hans Erik Eriksen (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)
Follo trener Hans Erik Eriksen (Foto: Junge, Heiko/NTB scanpix)

Politiet etterforsker Follo-treneren

Politiet bekrefter at de vil se nærmere på Hans-Erik Eriksens påstander om at han solgte opplysninger til en gambler.

Treneren til Follo innrømmet i helgen å ha gitt en gambler tips om kamper mellom 2000 og 2005 mot betaling, ifølge Østlandets Blad.

Les også: Follo-trener innrømmer ulovligheter
Les også:Kampfiksingssaken: Follo varsler om nye mulige ulovligheter

Han presiserte imidlertid at historien som nå kommer frem ikke har noe med kampfiksingsskandalen som nå ryster Fotball-Norge.

– Det dukket opp ting i avhøret som fikk meg til å snuble litt i ordene mine. Jeg gjorde ikke det jeg burde ha gjort, jeg la ikke alle kortene på bordet med en gang. Da jeg kom hjem følte jeg at jeg ikke hadde noen annen mulighet enn å ringe politiet på kvelden, sa Eriksen til Østlandets Blad.

– Opplysningene som er gitt til politiet i avhør og som også er meddelt pressen, tilsier at det kan ha skjedd straffbare forhold rundt pengemottaket.

Etterforsker Follo-treneren
Nå bekrefter politiet at de har tatt en beslutning om etterforskning av saksforholdet rundt Follo-trenerens mottak av penger rundt 2005.

– Opplysningene som er gitt til politiet i avhør og som også er meddelt pressen, tilsier at det kan ha skjedd straffbare forhold rundt pengemottaket. Politiet finner at det er rimelig grunn til å etterforske saksforholdet – dels for å avklare om det har skjedd noe straffbart og dels om det eventuelle straffbare forholdet er foreldet, opplyser Politiadvokat Ragnvald Brekke i en pressemelding mandag.

LES OGSÅ: Claus Lundekvam gamblet på egne kamper
LES OGSÅ: Kampfiksing i 2000 førte til utestengelse og bot

Samtidig presiserer politiet at de med utgangspunkt i spekulasjoner og påstander som verserer i media om den såkalte kampfiksingssaken ønsker å klargjøre en del påstander.

Presiser opplysninger
I en pressemelding opplyser Oslo politidistrikt om følgende presiseringer:

– I forrige uke verserte det opplysninger i pressen om at politiet hadde gjort et stort pengebeslag i saken i forbindelse med ransaking hos en av de siktede fotballspillerne. Vi avkreftet dette i forrige uke.

– Dagsrevyen fortalte i går at vi mistenker ytterligere kamper og spillere for involvering i kampfiksing. Vi kan avkrefte at etterforskningen er utvidet til å gjelde andre kamper enn de som nå etterforskes. Vi kan imidlertid ikke utelukke at den kan bli utvidet senere. Videre har vi verken siktet eller avhørt andre spillere i helgen om kampfiksing.

– TV 2 orienterte sent i går kveld i sin fotballsending at politiet løpende «overvåket» fotballspillere og kontrollerte e-poster/kommunikasjon mellom spillere, og at vi satt på sikre bevis for kampfiksing. Videre ble det feilaktig meddelt at det er ØKOKRIM som etterforsker saken. Vi kan avkrefte at det i denne saken er benyttet slike etterforskningsskritt som nevnt i reportasjen. De forhold som omfattes av de initiale siktelsene gir ikke hjemmel for bruk slike tvangsmidler.

Follo-trener Hans-Erik Eriksen (Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix)
Follo-trener Hans-Erik Eriksen (Foto: Poppe, Cornelius/NTB scanpix)

Etterforskningen vil bli tidkrevende og komplisert, og vi ber derfor om forståelse for at vi ikke kan gi flere detaljer om hvilke etterforskningsskritt vi planlegger

LES OGSÅ: NFF-Hallén om kampfiksingen: – Vi har gitt politiet all informasjon vi sitter på

Og understreker følgende:

– Politiet presiserer igjen at det foreløpig bare er skjellig grunn til mistanke mot spillerne som er siktet, og at det er mye som gjenstår før en kan konstatere straffeskyld ut over enhver rimelig tvil. Vi sitter ikke på sikre uomtvistelige bevis for kampfiksing. Spillerne har som kjent benektet involvering i kampfiksing og mottak av penger.

Politiet forteller at etterforskningen av kampfiksingssaken er krevende.

– I løpet av forrige uke ble det gjennomført en rekke etterforskningsskritt og innhenting av informasjon som må analyseres grundig, samtidig som vi vil fortsette med avhør i saken. Etterforskningen vil bli tidkrevende og komplisert, og vi ber derfor om forståelse for at vi ikke kan gi flere detaljer om hvilke etterforskningsskritt vi planlegger gjennomført og hvilke opplysninger som fremkommer.

Gro Smogeli, sjef for seksjon for miljø- og finanskriminalitet i Oslopolitiet (Foto: Schrøder, Tor Erik/NTB scanpix)
Gro Smogeli, sjef for seksjon for miljø- og finanskriminalitet i Oslopolitiet (Foto: Schrøder, Tor Erik/NTB scanpix)

Politiet presiserer igjen at det foreløpig bare er skjellig grunn til mistanke mot spillerne som er siktet, og at det er mye som gjenstår før en kan konstatere straffeskyld ut over enhver rimelig tvil.

– Helt ny sak
Saken er ny i omfang for politet.

– Norsk politi har så vidt vi er kjent med ikke etterforsket tilsvarende saker tidligere, og det foreligger ikke rettspraksis som gir anvendelse på hvilke straffebestemmelser som kan være anvendelig, skriver politiet i en pressemelding

Politiet opplyser samtidig om at kampfiksing kan rammes av følgende straffebestemmelser:

a) Den som yter penger til ansatte spillere og trenere for at disse skal «fikse» resultatet i en kamp, vil etter vår oppfatning kunne rammes av straffeloven § 276 a) om korrupsjon – eventuelt grov korrupsjon hvis det dreier seg om store pengesummer. Spillere og trenere som aksepterer slik betaling og ”fikser” kampen, vil også kunne dømmes for samme bestemmelser. Straffen for korrupsjon er 3 års fengsel, men inntil 10 år hvis den er grov. I forhold til korrupsjonsbestemmelsen er det fotballklubben som er ”fornærmet” i saken – dvs. at spillerne/treneren handler i strid med klubbens interesser.

b) De gamblere som har initiert korrupsjonen og iverksetter spilling overfor spillselskapene på resultater de allerede kjenner utfallet av, vil trolig kunne rammes av straffelovens §§ 270/271 om bedrageri – eventuelt grovt bedrageri overfor spillselskapene.

c) Personer som selv ikke har spilt på oddsen eller vært med på kampfiksingen, kan straffes hvis de enten uaktsomt eller forsettlig mottar eller sikrer utbytte av gevinstene spillingene på fiksede kamper.