Ragde
Ragde

Anne B. Ragde: – Mamma jublet over mormors død

Forfatteren avslører vanskelige familieforhold.

Anne B. Ragde er en av Norges mest kjente forfattere, og kvinnen bak «Berlinerpoplene» og «Arsenikktårnet».

I den sistnevnte boken, fra 2001, skriver forfatteren om en familiens beinharde kår gjennom hundre år.

– Mamma hatet mormor og kalte henne heksa

Nå gis den ut på nytt i både Norge og Tyskland – og Ragde avslører at bokens karakter «Ruby» er basert på hennes egen mor som nylig døde.

Mormor var narsissist, ekstremt selvopptatt, det var alltid hennes behov det dreide seg om. Det hendte mamma og lillebroren Palle måtte gjemme seg på loftet under morens raserianfall. De var livredde.

Boken starter med at «Ruby» jubler over sin egen mors bortgang.

– Det at mamma jublet over mormors død, var så tabubelagt at hun mente at ingen måtte få vite at det var en sann historie. Hun endret oppfatning da flere bokanmeldere skrev at de godt skjønte en slik reaksjon. Mamma hatet mormor og kalte henne heksa, sier Ragde til VG.

Anstrengt forhold

Annes mormor døde i 1985, og forfatteren var til stede sammen med moren og sønnen Jo.

Senere turte ikke avsløre overfor moren at det var henne historie hun skrev på.

– Det gikk lang tid før jeg turte å skrive om dette, for jeg måtte gjøre mye research. mamma visste ikke at det var hennes historie jeg skrev på, men jeg fikk henne til å fortelle alt mulig om den tiden for å få tidskoloritt – og så om moren, sier hun til avisen.

Ble slått hjemme

Ragde forteller om morens vanskelige barndom i København der hun hele tiden fikk høre at hun hadde ødelagt for sin egen mors karriere som skuespiller «med sin blotte eksistens».

– Mormor var narsissist, ekstremt selvopptatt, det var alltid hennes behov det dreide seg om. Det hendte mamma og lillebroren Palle måtte gjemme seg på loftet under morens raserianfall. De var livredde, sier Ragde til VG.

I boken blir «Ruby» ofte slått av sin egen mamma.