TOK TIL ORDET: Bradley Wiggins valgte å skrive en spalte i The Guardian for å forklare hvorfor han ble rasende da han ble sammenlignet med Lance Armstrong. (Foto: LIONEL BONAVENTURE/Afp)
TOK TIL ORDET: Bradley Wiggins valgte å skrive en spalte i The Guardian for å forklare hvorfor han ble rasende da han ble sammenlignet med Lance Armstrong. (Foto: LIONEL BONAVENTURE/Afp)

Derfor snakket Wiggins ut om doping i The Guardian

Bradley Wiggins ønsker å bli trodd på at hardt arbeid ligger bak suksessen.

Annonay Davézieux (TV 2 Sporten): I dagens The Guardian skrev Bradley Wiggins en spalte om hvorfor han aldri kunne dopet seg. Sammenlagtlederen i Tour de France mener at det står alt for mye på spill til at det er aktuelt å ta sjansen.

– Jeg ville mistet ryktet mitt, mitt levebrød, mitt ekteskap, min familie, mitt hus og mine titler, skriver Wiggins.

Vil bli husket for de riktige grunnene
På pressekonferansen etter etappen til Annonay Davézieux valgte Wiggins å forklare hvorfor han skrev spalten. For noen dager siden valgte Wiggins å kalle anonyme dop-tvitrere for «fucking wankers». Det var tydelig at Wiggins tok dop-spørsmålene på pressekonferansen ille opp.

– Da vi kom tilbake den kvelden tenkte vi ganske mye på det. Kvelden etterpå snakket jeg med konen min. Jeg sa «hva er poenget med å vinne Tour de France, eller prøve å vinne Tour de France, hvis det ikke blir husket for de riktige grunnene?». Jeg snakket også med en nær venn av meg som også er journalist. Han forklarte det til meg fra medias ståsted. Jeg begynte å forstå hvorfor enkelte deler av media stiller det spørsmålet. Jeg begynte å akseptere det. Jeg kan sitte på pressekonferanser å si at jeg ikke vil snakke om det. Men hvis jeg skal sitte i gul trøye om en uke, så er det nytteløst å sitte og banne hver gang spørsmålet dukker opp. Jeg skulle ikke bannet i forrige uke, men vi er alle voksne menn. Vi kan våre banneord. Jeg snakket rett fra hjertet, men med spalten min i The Guardian ville jeg prøve å artikulere hva jeg har i livet mitt og hva jeg har å tape. Det smerter meg når folk sier at jeg er dopet, sier Wiggins.

LES: Wiggins på pressekonferanse: – Fucking wankers

– Millar er unntaket
Sky-rytteren har festet et solid grep om det gule ledertrøya. På dagens etappe satt Wiggins rolig i hovedfeltet mens et brudd på fem ryttere holdt helt inn i mål. Britiske David Millar vant etappen. Millar har hele tiden vært tydelig på at han er en eks-doper. Det gjentok han på pressekonferansen etter etappen.

LES: Millars første tourseier på nesten ni år
LES: Hva i all verden driver du med her, Christian Paasche?

Wiggins mener Millar er en av få ryttere som fortjener å bli helt etter å ha returnert fra en dopingdom.

– Han er ett av få unntak. David kom tilbake til sporten i 2006. Han har vært veldig åpen og ærlig. I tillegg jobber han tett med anti-doping i England. Han prøver å gjøre noe for å forandre sporten. Jeg tror vi alle kan være enige om at han er en fortjent vinner, sier Wiggins.

Lover å være åpen
Mannen med det karakteristiske kinnskjegget håper at dagens spalte vil bidra til at folk tror på at han er ren.

– Jeg ønsker å bygge broer for å bevise at jeg gjør dette av brød og vann. Hvis jeg kan være så ærlig og åpen som mulig, så kan det kanskje få folk til å tro på at det jeg gjør er av brød og vann, sier Wiggins.