ingvar_680
ingvar_680

Ingvar Ambjørnsen i ukjent tilstand som 6-åring: – Det var som en LSD-tripp

Forfatteren kan ha vært på vei inn i en psykose i barndommen.

Forfatter Ingvar Ambjørnsen var 6-7 år gammel, satt i skogen og lekte for seg selv. Da plutselig skjedde det noe han fortsatt har problemer med å forklare, men han tenker på det nesten hver dag.

– Det var som om et slør falt bort - alt åpnet seg, på en måte. Jeg sank inn i et annet rom, og det kan godt hende at det andre rommet er farlig å være i, sier Ambjørnsen i kveldens sending av «Trude» klokken 21.40 på TV 2.

Inn i en psykose?

I programmet forteller forfatteren om sommerbesøket på besteforeldrenes hytte, og om opplevelsen i skogen som kom fullstendig overraskende på ham.

– Jeg har snakket med flere psykologer om dette, og flere av dem har sagt at det som åpnet seg der kan ha vært åpningen på en psykose. Og det som er skremmende da, er at jeg absolutt ville være i den tilstanden! Den var ikke bare behagelig, den var fullstendig annerledes, som å være på en annen planet!

Ambjørnsen sammenligner det med en sterk LSD-tripp.

– Da jeg forsøkte LSD for første gang, som 18-19-åring, så var dette det første jeg tenkte på. Jeg tenkte: «å ja, her har vi vært, bare mye sterkere før!», fortsetter forfatteren.

Les også: – Snåsamannen traff blink

Ble rasende på bestefaren

Han har flere ganger forsøkt å skildre den skjellsettende opplevelsen i en av bøkene sine, uten å klare det. Ikke før i den forrige romanen «Opp Oridongo».

Ambjørnsen ble ufrivillig dratt ut av det han kaller en «behagelig tilstand» av bestefaren, og han får aldri vite hva som hadde skjedd hvis han hadde forblitt i den mystiske tilstanden.

– Bestefar kom og henta meg, og jeg hørte ham langt borte. Jeg ble rasende, men besteforeldrene mine skjønte jo ikke noen verdens ting av hva som foregikk. Men dette er en opplevelse som faktisk har preget hele livet mitt, og det skjedde for et halvt århundre siden! Det er klart at da snakker du om noe som har gjort et visst inntrykk på deg. Men hva det var? I don’t know, sier Ambjørnsen som forteller at han nok ikke kunne fungert som et normalt barn dersom ikke bestefaren hadde reddet ham den dagen.

Se hele intervjuet med Ingvar Ambjørnsen i Trude på TV 2 klokken 21.40 i kveld.