Drillo (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)
Drillo (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)

Yngve Hallen: – Vanskelig å fange opp om en spiller setter penger på første innkast

Fotballpresident Yngve Hallén innrømmer at det er vanskelig å avsløre hvordan kamper kan bli manipulert.

Bergen/Oslo (TV 2 Sporten): Norges fotballforbund (NFF) har levert sin anmeldelse til politet etter mistanker om kampfiksing i forkant av oppgjøret mellom HamKam og Ull/Kisa i helgen.

LES OGSÅ: Fyllingsdalen meldte inn mulig kampfiksingsforsøk
LES OGSÅ: NIF vil utestenge kampfiksere på livstid

Nå skal også andre kamper under lupen.

– Det er vanskelige situasjoner. Vi har vært inne på saker der spillere for eksempel kan tippe på første innkast og lignende

– Flere klubber melder inn. Det er naturlig når saker med et slikt omfang som i helgen kommer frem. Det fører til at andre klubber begynner å tenke seg om. De melder inn om ting som de synes er mistenkelige, men det betyr ikke nødvendigvis at det har skjedd noe illegalt, poengterer fotballpresident Yngve Hallén overfor TV 2 Sporten.

Avventer politiets undersøkelser
Ull/Kisa har antydet at NFF forhastet seg da de valgte å utsette oppgjøret mot HamKam i Adeccoligaen i helgen. Hallén mener forbundet gjorde det eneste riktige.

– Men nå avventer vi politigjennomgangen. Med den informasjonen vi fikk både før og etterpå så var det viktig at vi tok på alvor knyttet opp mot denne kampen, sier Hallén.

Før han fortsetter:

– Politiet behandler dette som en undersøkelsessak og tar sine avhør for å finne ut om det har skjedd noe kriminelt i forhold til norsk lov, sier han.

– Ulovlig å spille på egne kamper
Hallén understreker at det er ulovlig for fotballspillere å sette penger på kamper de selv er involvert i.

– Vi har allerede standardkontrakter som sier at en fotballspiller ikke kan spille på kamper han selv kan være med å påvirke. Kanskje kommer vi til å utvide dette med tanke på det preventive. Det er viktig med en ren idrett, sier han.

For det finnes mange måter en spiller kan påvirke en kamp på. Flere ulike oddsselskaper gjør det mulig å spille på blant annet antall corner, innkast og antall kort i løpet av en kamp i tillegg til resultater.

LES OGSÅ: NFF-Hallén om kampfiksingen: – Vi har gitt politiet all informasjon vi sitter på

Ynge Hallén (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
Ynge Hallén (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

– Vanskelig å avsløre
Hallén innrømmer at slike ting er vanskelig å avsløre med sikkerhet.

– Det er vanskelige situasjoner. Vi har vært inne på saker der spillere for eksempel kan tippe på første innkast og lignende, og er personer som er med på dette kan det være vanskelig å fange opp, sier Hallén.

Fotballpresidenten understreker at kampfiksing er lovbrudd.

– Slike ting er et angrep på fotballen fra kriminell virksomhet. Det er myndighetene som må håndtere dette, sier han.

VIDEO: Se hele intervjuet med Ynge Hallén i videovinduet øverst!