sykkel (Foto: Illustrasjonsfoto)
sykkel (Foto: Illustrasjonsfoto)

Liker du å sykle? Pass på penisen

... men Tour de France-gutta ler av ereksjonsmyten.

Verdens største sykelritt, Tour de France, er i gang. Rundt seks timer daglig i tre uker skal rytterne tråkke seg gjennom Frankrike. Når de i midten av juli krysser målstreken har de tilbakelagt nærmere 3500 kilometer på sykkelen – noe som betyr 100 timer på sykkelsetet.

Litt av en utfordring for rytternes edle deler, eller?

– Bjellene ringer nok opptil flere ganger i løpet av de timene, tipper jeg, sier TV 2s sykkelkommentator Ole Kristian Stoltenberg.

Selv har kommentatoren og mosjonssyklisten ikke opplevd problemer der nede. Han har heller ikke hørt proffene bekymrer seg.

– Tvert imot. Jeg har hørt om ryttere som har sjekket opp podiumsdamer midt i rittet. Men jeg vet ikke om de bare har vært på kino, eller om det har skjedd andre ting...

Stoltenberg understreker at han ikke er kvalifisert til å svare på hvorvidt helseproblemene over stemmer, og vil lene seg på fagfolk og de som har drevet langdistansesykling.

Les alt om Tour de France her!

Følg Tour de France på TV 2 Sumo

Peniser ute av funksjon

Tidligere undersøkelser har vist at 60 prosent opplever nummenhet i testiklene etter sykling. Ereksjonsproblemer har også blitt knyttet til sykkelsporten.

Etter et sykkelritt fra Oslo til Trondheim rapporterte én av fem om symptomer på nummenhet i skrittet, omtrent 16 prosent med varighet i mer enn en uke. I undersøkelsen utført av Nevrologisk avdeling på Regionsykehuset i Trondheim ble ereksjonssvikt påvist hos 13 prosent av de spurte. I to prosent av tilfellene varte problemet i over en måned

Les også: Penisen går opp når vekten går ned

Forbigående problemer

– Smale racersykkelseter trykker direkte på et begrenset område mellom endetarm og bakside av pung. I ekstreme tilfeller, etter mange timer på sykkelen, kan det føre til hevelse i området, noe som kan gi ereksjonsproblemer, sier Lars Magne Eri, urolog ved avdeling for urologi ved Universitetet i Oslo.

– Dette er forbigående problemer, understreker urologen.

Urologen har ikke hørt om at sykling har ført til permanente skader på understellet. Det han derimot har hørt om er peniser som har vært midlertidig ute av funksjon.

Til alle menn: Her er den største helsetrusselen for din alder

– En myte!

kaggestad (Foto: Larsen, Håkon Mosvold, © hml jk)
kaggestad (Foto: Larsen, Håkon Mosvold, © hml jk)
Mads Kaggestad har syklet profesjonellt og tror potensproblemene blant syklistene er en myte.

– Om sykling hadde gitt meg potensproblemer hadde jeg mistet lysten på sykling. Tvert!, sier Kaggestad.

Han tror ikke potensproblemer er mer utbredt hos proffsyklister enn hos andre idrettsutøvere. Rytterne er godt trent, og vant til lange perioder på sykkelsetet. Gjennom Tour de France sitter heller ikke rytterne på setet i 100 timer.

Ifølge Kaggestad bruker de 40 prosent av rittet stående i pedalene.

Les også: Penisen går opp når vekten går ned

Kvalitetssæd

I en undersøkelse fra noen år tilbake uttaler en engelsk urolog at proffsyklister er særlig utsatt for endringer i sædcellenes funksjon på grunn av varmeutvikling. Men til nå er det ikke påvist noen generell sammenheng mellom sykling og dårlig sædkvalitet.

Om vi teller barna til Tour de France-ryttere ser det ut som om sæden passerer kvalitetssjekken. Mads Kaggestad har selv to barn. Tor Hushovd har to, mens tyske Jens Voigt kan skryte på seg seks smårollinger.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Thor Hushovd med datteren Isabel (Foto: Schrøder, Tor Erik/SCANPIX)
Thor Hushovd med datteren Isabel (Foto: Schrøder, Tor Erik/SCANPIX)

Sykkelentusiaster trenger altså ikke å legge hobbyen på hylla, men det kan være greit å ta noen forholdsregler før man skal ut på tur.

Kom i sykkelmodus: Se Tour-musikkvideoen her!

Tips og råd

Stephan von der Lippe ved Anton Sykkeldelisk forteller at sykkelsetets høyde og vinkel har mye å si for å skåne de edle juvelene best mulig.

– Setehøyden er gjerne den første og viktigste innstillingen man foretar på en sykkel. Er setet for høyt, kan det også skape irritasjon og nedsatt blodtilførsel til skrittet. Det finnes mange mer eller mindre nøyaktige måter å fastslå setehøyden på. Avstand fra krankhus til toppen av setet skal være 88.3% av innerbenslengde, forteller han til God morgen Norge.

Plages man av nummenhet (eller verre) nedentil, bør også andre ting sjekkes:

  • Setets vinkel: I utgangspunktet skal setet være i vater. Tipper setet ned, må du bruke armene til å holde deg oppe. Tipper det opp, hindrer man blodtilførsel til de edlere deler.
  • Setets vertikale stilling: Sittebena skal hvile på setets bredeste punkt. Sitter du for langt fremme på setet (på den smale delen), er det bløtdelene i skrittet som må unngjelde.
  • Setets utforming: Avstanden mellom sittebena, hvor myk du er og hvor fremoverlent du sitter på sykkelen betinger hvor bredt sete du bør ha. Noen seter har også en langsgående rand i midten for å lette på trykket, men det er ikke alle som trenger dette. Valg av sete er veldig individuelt, og aktive syklister går gjerne noen runder med forskjellige seter før de finner et som passer. Mange sykkelbutikker har også seter til utlån, sånn at man skal kunne prøve dem over tid før man treffer et valg.

Les også: Lei av gule fartssvin i tights? Nå inntar bysykler gatene