KVARTETT: Levi Leipheimer, Geoge Hincapie, Christian Vande Velde og David Zabriskie har tilstått doping, og skal ha sagt seg villig til å vitne mot Armstrong. (Foto: MONTASJE/)
KVARTETT: Levi Leipheimer, Geoge Hincapie, Christian Vande Velde og David Zabriskie har tilstått doping, og skal ha sagt seg villig til å vitne mot Armstrong. (Foto: MONTASJE/)

Nederlandsk avis: – Fire lagkamerater av Armstrong tilstår doping

Har bestemt seg for å avsløre sykkellegenden.

Tidligere lagkamerater kan velte Lance Armstrong i den pågående dopingsaken mot ham. Flere syklister skal ha inngått avtaler om å vitne mot den sjudobbelte Tour-vinneren.

De aktuelle rytterne er George Hincapie, Levi Leipheimer, Christian Vande Velde og David Zabriskie. Samtlige deltar i årets utgave av Tour de France.

Også Garmin-Sharps-sjef Jonathan Vaughters settes nå i sammenheng med dopingavsløringene. Det er derimot usikkert om Vaughters vil få noe form for utestengelse.

Får strafferabatt
Den nederlandske avisen Telegraaf skriver torsdag om det de beskriver som en «bisarr» avtale hvor de involverte rytterne, mot å angi Armstrong og tilstå sine egne synder, kun skal motta seks måneder betinget straff etter endt sesong i september.

De fire rytterne skal ha gitt bevis til det amerikanske antidopingbyrået USADA, som har siktet den syv ganger vinnende Tour de France-rytteren for doping.

En del av avtalen er at de får sykle Touren ferdig, samt Spania rundt senere i sommer.

– Dette så vi også i Contador-sagaen, hvor man tilbakedaterer karantenen. Det kan ikke skje vilkårlig, men man kan gjøre det av forskjellige hensyn til atleten, sier Antidoping Danmarks formann Jens Evald til dansk TV2.

Les også: USADA innleder dopingsak mot Armstrong

Les også: Lance Amstrongs eks-lagkamerater ba om å få slippe OL

Ikke overrasket
TV 2s sykkelekspert Mats Kaggestad er ikke spesielt overrasket over nyhetene som kommer frem.

– Det er ikke noe nytt for meg, jeg har bare ventet på at det skulle komme. Vi har visst at det har vært vitner i saken, de har bare holdt navnene hemmelig. Det kom jo melding for noen uker siden at disse fire rytterne plutselig ikke skulle delta i OL. Dette på tross av at de på forhånd hadde uttalt at de gledet seg veldig til OL. Så skjønte folk at det var noe på gang, sier Kaggestad til TV 2 Sporten.

George Hincapie. (Foto: Bas Czerwinski/Ap)
George Hincapie. (Foto: Bas Czerwinski/Ap)

Spikeren i kista
Kaggestad tror at denne saken kan være slutten for Armstrong.

– Disse rytterne er ikke noen hvem som helst. Og når de nå vitner mot Armstrong så er det nok spikeren i kista for karrieren hans, sier han.

Lance Armstrong (Foto: Marcio Jose Sanchez/Ap)
Lance Armstrong (Foto: Marcio Jose Sanchez/Ap)

Ingen troverdighet igjen

– For oss som står på siden så er jo alle disse sakene som har dukket opp de siste årene mkistenkelig. Beskyldning om doping, hvordan han har fått folk til å gjemme bort ting for han, og at så mange vitner som står han nær nå går i mot han så får jo oss til å sette store spørsmålstegn ved hans karriere.

PS: Armstrongs tidligere sportsdirektør Johan Bruyneel meldte avbud til dette års Tour de France som en konsekvens av den pågående etterforskningen.