tipsbilde (Foto: Sandra Mei Ling Noer)
tipsbilde (Foto: Sandra Mei Ling Noer)

Her du tipse servitørene – og her slipper du

Sjekk oversikten over tipsskikken i ferielandene og i Norge.

Det kan ofte være vanskelig å vite hvor mye man skal gi i tips på restauranter, hotell eller taxi avhengig av hvilket land man ferierer i.

Men denne sommeren kan du være godt forberedt for Reiseplaneten.no http://www.reiseplaneten.no/ har utarbeidet en tipsguide for hele 33 land.

Les også: – Den maten, den var pyton

– Vår tipsguide er laget med tanke på å gi en rask oversikt for turister når det gjelder tipsing i de vanligste ferielandene. Mange av tipsene er basert på våre egne og våre skribenters reiseerfaring, sier administrerende direktør i Reiseplaneten.no, Bengt E. Olsen.

Tipsguiden skal gi en rask oversikt over tipsing i de vanligste ferielandene. Den gir ikke en komplett oversikt over alle særegenheter i det enkelte land for den slags informasjon er beskrevet i deres store gratis reiseguider, ifølge Olsen.

Land der du MÅ gi tips

– Nord-Amerika generelt og USA spesielt er et ferieområde hvor du MÅ tipse, sier Olsen.

Han påpeker at lønnen i disse områdene er lik tips for de fleste kelnere og ulike servicearbeidere. Det samme gjelder til dels i Canada og i Mexico, der tips en viktig del av kulturen.

– Det er viktig ikke å være gnien med tips i USA, og på en av våre første besøk i New York for flere år siden merket vi den kjølige siden til kelneren når vi i god tro la til 10 prosent på regningen. Tips gjerne heismannen, taxisjåføren, koffertbærer og tilsvarende med noen få dollar også, sier Olsen.

Les også: Familien på fem sparte 7400 kr på å velge all inclusive

Tips skal gjenspeile kvaliteten

– Det med tips er alltid like vanskelig da det er få regler på området, sier direktør Rolf Forsdahl i Virke Reise Utland.

Ifølge ForsdahI forventes det tips mellom 10 og 15 prosent i USA. Mens, det i Europa er vanlig med mellom 5 og 10 prosent på restauranter, taxi rundes opp til et naturlig rundt tall, på hotellrommene kan man legge igjen 5 til 10 euro om dagen, er rådet fra Forsdahl.

– Men tips skal også gjenspeile kvaliteten. Er man ikke fornøyd, skal man ikke tipse, sier han.

Se også: Her fikk Nina og Tone røykebot på 2000 kr

En annen tipskultur i Østen

I Østen derimot er situasjonen en annen og forholdet til penger er gjerne annerledes enn det vi er vant til, opplyser Olsen.

– I Thailand, som er et ferieland mange nordmenn besøker, skal penger behandles med respekt. Det vil nærmest være en skandale om man bretter pengesedler, og skandalen er fullendt hvis man forsøker å være humoristisk og legger sedlene i et øl-glass for å gi til kelner eller betale en regning, advarer Olsen.

Generelt kan vi si at det er ikke forventet med tips i Østen, men du kan selvsagt gi hvis du vil, spesielt ved områder hvor turister flest ferdes, sier han.

Ikke alle skal tipses

Olsen peker på at det er viktig å være klar over at man ikke skal «tipse» over alt. Tips gis ofte i forbindelse med hotellovernatting (når f.eks. kofferten din blir bragt til rommet), ved sightseeing/guiding, transport (taxi) og ved måltider (kelnere/garderobevakter).

– En grei regel er egentlig å tilpasse småtipsing til lønnsnivå generelt i landet, ev. bruke prosent av regningen, sier Olsen.

Her er noen av tipsrådene for utlandet. Hele tipsguiden kan du lese på Reiseplaneten.no.

Les også: Salget av feriereiser har eksplodert med skattepengene

Bulgaria:

Får du god service på en restaurant eller på et hotell gir du tips etter eget ønske.

Danmark:

Tips er inkludert i taxi og på restaurant, men du kan tipse om du er fornøyd med servicen. Du kan for eksempel runde opp beløpet.

England:

Enkelte steder er tips inkludert. Hvis ikke gir du 10-15 prosent. Det samme gjelder i taxi. På puben trenger du ikke å gi tips.

Hellas:

Her er det normalt å runde opp beløpet, selv om tips ofte er inkludert på restaurant. På mindre tavernaer/restauranter kan man i Hellas oppleve at verten runder av nedover – hvis han/hun synes du er en hyggelig kunde!

Spania:

Tips er inkludert på barer og restauranter, utover det er det frivillig om du vil gi noen mynter ekstra.

Tyrkia:

Er du fornøyd kan du gi 5-10 prosent, ellers små beløp. Rund opp beløpet i taxi.

Frivillig i Norge

I Norge er tips frivillig. Servicen fra servitører og andre ansatte i servicenæringen skal være dekket av deres lønn.

– Tips i Norge bør derfor være en måte å påskjønne og oppmuntre til god service, sier direktør i Virke Reise Innland, Hilde Charlotte Solheim. Er du fornøyd, kan du derfor runde av oppover til nærmeste runde sum. Noen legger på rundt 10 prosent, men dette er det altså opptil gjesten å ta stilling til, sier hun.

Ifølge Virke er det ikke utbredt å tipse i taxi i Norge. Noen tipser hos frisøren eller gir en liten oppmerksomhet til jul, men dette er ikke veldig utbredt opplyser Solheim.

– Er du på hotell med bærer, eller hvis du får annen ekstraservice utover det som er å regne med, kan det også være hyggelig med tips, sier Solheim.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter