Wenche Andersen bruker sommerens bær flittig i matlagingen.  (Foto: God morgen Norge)
Wenche Andersen bruker sommerens bær flittig i matlagingen. (Foto: God morgen Norge)

Dette bør du servere på sommerfesten

TV 2-kokk Wenche Andersen gir deg tipsene til hvordan du sjarmerer sommergjestene.

Med sommer følger ofte fest, og enten det er i jobb- eller privatsammenheng kan det være lurt å tenke litt ekstra på hva du skal servere gjestene. «God morgen Norge»-kokk Wenche Andersen vet hvordan man briljerer på kjøkkenet. Hun mener noe av det viktigste med en vellykket fest er at man rett og slett bruker minst mulig tid på kjøkkenet når gjestene er ankommet.

– Man bør unngå å stå på kjøkkenet når gjestene er der. Lag så mye som mulig på forhånd, så du har tid til å hygge deg. Sørg for at du får tid til å hygge seg sammen med gjestene dine - det er vanskelig når man står og stresser på kjøkkenet, sier hun til tv2.no.

Ovnsbakt ørret, pai og brie

Andersen tror veldig mange verter lager mer styr enn nødvendig for seg selv.

– Mange lager mange små retter, men det er veldig mye jobb og kan fort bli et ork. I tillegg er det vanskelig å beregne. Jeg synes det er bedre å lage for eksempel tre store ting.

– Man kan for eksempel ovnsbake en hel laks eller ørret til forrett. Den kan serveres kald, med finhakket agurk og sitronbåter på toppen. Til den er det godt med en hvitløksmajones, remulade eller rømmedressing. Dette kan gjøre i god tid i forveien fordi den kan serveres kald.

Se et utvalg av Wenches fiskeoppskrifter her:

Grillet, bakt ørret med eplesaus

Stekt laks med linser og fennikel

Ovnsbakt ørret med risotto og gremolata

– Til hovedrett kan man lage en stor pai med forskjellige grønnsaker og legge spekemat på toppen. For eksempel spekeskinke eller - pølse. Og så er det godt med en grønn salatbolle ved siden av.

Se et utvalg av Wenches paioppskrifter her:

Tomat- og basilikumpai

Grønn pai

Sommerpai med skinkefyll

Pizzapai

Pai (Foto: Illustrasjonsfoto:
  Colourbox.com)
Pai (Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com)

– Til dessert ville jeg kjøpt en stor brie som du gjerne kan temperere i stekeovnen, hvis det ikke er sommervarme ute. Server med masse jordbær, valnøtter og honning. Med denne menyen har du mye mat til mange som er lett å lage!

Se Wenches oppskrifter på tilbehør til ost her.

Billig mat til mange

For de som har mange venner men ikke like mange penger har Andersen et par forslag til velsmakende mat som krever en liten innsats fra gjestene.

– Det er lov å be gjestene ta med seg en liten rett hver, og så har man til slutt mange småretter. Det er også en mulighet å invitere til spleiselag der man lager en stor gryte, for eksempel med fisk. Bouillabaise er en veldig god fiskegryte - da går det an at verten lager basen og at gjestene tar med fisk, blåskjell eller reker man legger oppi. Det er en måte å invitere mange på uten at det koster all verden. Her er det bare størrelsen på kasserollen som setter begrensninger på hvor mange man kan invitere.

Se Wenches oppskrift på bouillabaisse her.

– Lager man bouillabaisse kan man ha tomatbasen rykende varm og ha en stående på en kokeplate eller gassbluss ute hvis man har sommerfesten der. Ingrediensene trenger bare å trekke i 10-15 minutter og så har man mat til mange. Det er veldig hyggelig og blir litt forskjellig fra gang til gang.

Bouillabaisse
  (Foto: TV 2)
Bouillabaisse (Foto: TV 2)

Wenches festmat

Når «God morgen Norge»-kokken selv skal slå på sommerfest-stortromma, er det også få og gode retter som står på menyen.

– Hvis jeg har mange gjester griller jeg ofte et helt lam, men da må man være 20-25 stykker. Jeg har redskap til å gjøre det og synes det er veldig hyggelig. Og så har jeg en stor salatbolle ved siden av, et par dressinger og masse godt brød. Men jeg lager like gjerne en stor pai, som jeg nevnte tidligere, med en grønn salat til. Jeg har også ofte ost til dessert.

Se Wenches oppskrift på helstekt lam her.

– Ikke glem alkoholfritt!

Det er ikke bare mat man skal tenke på når man inviterer til fest. Andersen synes det er viktig at man også tenker på de minste og de kjørende.

– Lag gjerne noe alkoholfritt. Selv om man har vin skal man alltid ha et alternativ så folk slipper å be spesielt om alkoholfritt. Her kan det være fint å finne fram en stor bolle eller en fin bøtte som man fyller med eplemost fra kartong, for eksempel fra Hardanger eller Telemark. Bruk masse isbiter, jordbærbiter og litt melon, for eksempel. Og så kan man helle over en flaske musserende rett før servering, for eksempel cider eller Farris. Jeg bruker gjerne Farris med sitronsmak. Denne går det også an å gjøre med alkohol og bruke eplemost som bare og så bruke en musserende vin eller prosecco over.

Har du gode tips til hvordan man gjør sommerfesten suksessrik? Del dem gjerne nedenfor!