André Villas Boas (Foto: Milestone Media/Pa Photos)
André Villas Boas (Foto: Milestone Media/Pa Photos)

Thorstvedt: – Villas-Boas kan få kjørt seg

Den tidligere Tottenham-keeperen tror Spurs' nye manager kan få problemer med pressen igjen, men at han har lært av feilene han gjorde i Chelsea.

Tirsdag bekreftet Tottenham at André Villas-Boas er ansatt som klubbens nye manager.

Tidligere Spurs-keeper og TV 2-ekspert Erik Thorstvedt følger fortsatt klubben tett, og er positivt innstilt til ansettelsen av mannen som fikk sparken i Chelsea i mars.

– Det har vært noen veldige motsetninger i karrieren til Villas-Boas, med knallsuksessen i Porto som ble etterfulgt av fiaskoen i Chelsea. Hvordan vil dette gå i Tottenham? Jeg synes det er en veldig spennende ansettelse. Han fremstår som ekstremt fotballintelligent, og har nok lært mye av det som skjedde på Stamford Bridge, sier Thorstvedt til TV 2 Sporten.Les også: Villas-Boas signerte for Tottenham

Kjenner spillet bedre
Spesielt dreier dette seg om menneskelige relasjoner, både internt og eksternt. Da han var i Chelsea fikk Villas-Boas tidlig en dårlig tone med pressen, og i garderoben møtte han sterke personligheter som etter hvert ikke var spesielt samarbeidsvillige.

– Jeg tror at han spesielt har lært mye om spillet i garderoben, og kommunikasjon med både spillere og media. Men til syvende og sist er det resultatene som teller, og hvis han får resultater, kan ikke pressen fortsette å skrive så mye negativt om ham, sier Thorstvedt.

Tar totalpakken
Han mener Tottenham var opptatt av å finne en manager som kan ha et mer overordnet oppsyn med å implementere en fotballfilosofi og treningskultur i klubben - i motsetning til Harry Redknapp, som overlot mye av dette ansvaret til andre.

– Jeg tror at klubben var ute etter en som kunne innføre en mer overordnet struktur. Harry gjorde ikke så mye annet enn å ta seg av kampene. De har funnet ut at også hovedtreneren må ta ansvar for en større del av totalpakken, og da blir Villas-Boas viktig på det nye treningsanlegget for å innarbeide den kulturen Tottenham ønsker å utvikle, sier Thorstvedt.

Stiller med minuspoeng
Da er stikkordene langsiktighet og tålmodighet, noe Villas-Boas fikk oppleve at Roman Abramovitsj ikke nødvendigvis vektlegger så sterkt. Det gjør heller ikke den allerede omtalte, nådeløse engelske pressen.

– Jeg tror nok styreformann Daniel Levy er litt mer tålmodig enn Abramovitsj. Det er nok verre med den engelske pressen, for hos dem stiller Villas-Boas med noen meter tillegg. De er seg selv nærmest, og folk ser liksom litt ned på ham - for det som skjedde i Chelsea teller mye mer enn det som skjedde året før i Porto. Han kan få kjørt seg ganske tidlig. Men for spillerne tror jeg ikke det blir noe problem. Han vil nok ha en veldig god mulighet til å vinne tilliten deres, sier den tidligere landslagsmålvakten.

Bør sikte mot fjerdeplass
Langsiktighet til tross, advarer Thorstvedt mot å tro noe annet enn at det blir uhyre viktig med sportslig suksess allerede i første sesong.

– Listen ligger skyhøy. Det er Mesterligaen som gjelder, og det er også andre klubber som omorganiserer og kan bli forsterket, slik som Liverpool. Det vil likevel forundre meg hvis Villas-Boas får fyken før sesongen er over, dersom de ikke skulle ligge an til å klare topp fire, sier Thorstvedt.

Noe mer enn det tør han ikke håpe på.

– Det er nok fjerdeplassen de må sikte seg inn mot. Det er forferdelig vanskelig å komme seg noe høyere, i konkurranse mot Manchester-lagene og klubber som Arsenal, Chelsea og Liverpool. Det er vanskelig nok å komme seg inn blant de seks beste, og forskjellen på fjerdeplass og det å kjempe om tittelen er ofte stor.

Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk