Camembert
Camembert

Episode 6 - Camembert

Hvordan kan noen styre en nasjon som har to hundre og førtiseks forskjellige sorter ost?

Les også: Sjekk Hoogerland-arrene ett år etter piggtråd-skandalen

General og president Charles de Gaulles sitat sier vel alt om hvor viktig ost er for hele Frankrike. Alle, og da mener jeg virkelig alle, regionen har sin egen ost, enten det er en fra geitemelk, kumelk eller saumelk. Noen er harde og faste, andre så rennende at de nesten er fløte. Noen stinker slik at man nesten ikke kan ha dem i hus, men andre igjen er milde og snille.

For Normandie er det Camembert som er osten som gjelder. Oppkalt etter en bitte liten by omtrent to timer sør for Rouen er denne myke og kremete osten I dag en av verdens mest solgte.

Se episoden i videovinduet øverst!

Camembert
Camembert

Camembert minner mye om Brie, men lages i mindre hjul. Første gangen noen skal ha laget denne osten var I 1791 da Marie Harel, en bonde i Normandie, fikk en oppskrivft fra en prest som kom fra nettopp Brie, så da skjønner man hvorfor det er så store likheter.

Les også: – Tour-rytter ble påkjørt bakfra av bil

I dag kan man lage ost etter metoden man bruker i Normandie og kalle den Camembert over hele verdenen, men den originale på en boks med Camemberten fra Normandie må det stå “Camembert de Normandie” for å vise at denne osten er laget i Normandie med melk fra kyr som også er herfra.

En sikker vinner på ost og vinkvelder prøv gjerne et glass kjølig Sanncerre til neste gang du smaker skikkelig Camembert.

Se hva Le Chef lager med Camembert her!