VMan P625937_680x383
VMan P625937_680x383

Episode 5 - Gange Rolv

Rollo er i Frankrike kjent som vikingkongen som herjet Roen, Paris, Chartres og Burgund på 800- og 900-tallet. Men hvor var han egentlig fra? Om det strides de lærde, eller, rettere sagt, om det strides de norske og danske lærde.

Les også: Sjekk Hoogerland-arrene ett år etter piggtråd-skandalen

For danske historikere mener han er dansk, mens islandske og norske historikere mener han er identisk med Gange-Rolv og derfor norsk. Danskene har sine kilder fra presten med det klingende navnet Dudo av Saint Quentin. En gang mellom 1015 og 1030 skrev han “Historien om Normannernes liv og død” og her forteller han at Rollo var en fordrevet dansk kongesønn som slo seg opp i Normandie. Det som taler for at Dudos fremstilling er sann er en beskrivelse han har av et møte mellom Rollos sønn William Langsverd og Herman Billung, hertug av Sachsen. Herman snakket flytende dansk med William fordi han hadde vært krigsfange i Danmark. Williams sønner skal også, ifølge Dudos krønike, hatt dansk som morsmål.

Se episoden i videovinduet øverst!

bildeikultoursaken
bildeikultoursaken

Det som taler til norsk fordel kommer fra islandske og norske sagaer som identifiserer Rollo som Gange-Rolv, sønn av Ragnvald Mørejarl og, som Linda Ressem Johansen (@liberjeo) informerte oss via twitter, var mammaen fra Leka i Nord-Trøndelag. Den eldste norske kilde er “Historia Norwegiæ” som ble skrevet en gang mellom 1160 og 1220, så de norske kildene er yngre enn de som påstår at Rollo var dansk, men så er historikere generelt enig om at den godeste Dudo ikke er den mest pålitelige kilden.

Les også: – Tour-rytter ble påkjørt bakfra av bil

Norge og Danmark har hatt noen feider opp gjennom årene og i anledning 1000-års jubileet til Normandie i 1911 var stemningen amper mellom norske og danske historikere. Men ingen kan med sikkerhet si om Rollo var dansk eller om han er Gange-Rolv. Men nå skal forskere fra forskningsstiftelsen Explioco åpne gravene til Rollos barnebarn Richard I og oldebarn Richard II og se om de kan sjekke DNA-et til disse og se om de stammer fra Norge eller Danmark. Så kanskje vil vi snart vite sikkert hvor Rollo var fra.

Les mer om Expliocos undersøkelser i aftenpostens fine artikkel her!