Vi er bekymret over at så mange velger å dra tidlig hjem etter fødsel. Vi mangler en jordmortjeneste som kan ta av seg av de nybakte mødre etter at de har kommet hjem, sier Eva Sommerseth, leder av Jordmorforeningen. (Foto: Colourbox, © Colourbox)
Vi er bekymret over at så mange velger å dra tidlig hjem etter fødsel. Vi mangler en jordmortjeneste som kan ta av seg av de nybakte mødre etter at de har kommet hjem, sier Eva Sommerseth, leder av Jordmorforeningen. (Foto: Colourbox, © Colourbox)

Frykt gir lengre fødsel

Gravide kvinner bør bli kvitt fødselsangsten før termin. Hvis ikke blir oppholdet på fødestua lengre enn nødvendig.

Ny forskning viser at kvinner med fødselsangst i gjennomsnitt bruker 1 time og 32 minutter mer enn andre i aktiv fødsel, enn de som ikke er redd for det de skal igjennom.

Det er Samantha Salvesen Adams og kollegene ved avdeling for helsetjenesteforskning (HØKH) som har utført studien og kommet fram til de nye funnene. Hvorfor frykt gir lengre fødsel har forskerne to teorier om.

– Det kan ha en hormonell sammenheng som påvirker rieaktiviteten og styrken på dem. De blir rett og slett svakere når kvinnen er redd. Eller så kan kommunikasjonen mellom den fødende kvinnen og helsepersonell bli forstyrret, med mulige konsekvenser for fødselsforløpet, sier Adams til tv2.no.

Studien ble utført på 2206 gravide kvinner fra 32. svangerskapsuke med intensjon om å føde naturlig.

Les også: Eldre fedre gir barnet bedre gener

Keisersnitt

Selv om kvinner med fødselsangst bruker lengre tid på å føde, blir ikke tiltak som keisersnitt satt i verk med en gang.

– Det er ikke en indikasjon på at de trenger keisersnitt. De trenger bare lengre tid. Vi tror ikke at den lengre tiden har noe å si for forløpet av fødselen, og 89 % gjennomførte en vaginal fødsel som planlagt. Dette er likt som de uten fødselsangst. At man bruker lengre tid er ikke nødvendigvis noe problem, selv om en veldig lang fødsel vil føre til keisersnitt, sier Adams til tv2.no.

Les også: Unngå dette om du vil få barnet til å spise sunt

Fødselsangst

Forskerne var nysgjerrige på hva fødselsangst hadde å si for fødselen, siden det nå er mye snakk om dette i de medisinske miljøene.

– Vi hadde en teori om at det kunne påvirke fødselen. Det er mye snakk om fødselsangst nå, og man ser det mer og mer på sykehusene.

Hva fødselsangst kommer av kan være forskjellige grunner, men Adams nevner noen potensielle årsaker.

– Man vet ikke så mye om hvorfor folk har fødselsangst, men at man kanskje har en tidligere vanskelig fødsel bak seg, at man blir en veldig ung mor, overgripelseshistorier eller dårlig sosial støtte, er alle faktorer man tror kan påvirke det.

Les også: Hvilke kvinner er mest fruktbare?

Får hjelp

Gravide kvinner som skal føde på Oslo Universitetssykehus får tilbud om ekstra hjelp hvis de sliter med fødselsangst.

Sykehuset tilbyr den gravide både samtaler med jordmødre fra fødeavdelingen og legesamtaler på poliklinikken. I tillegg kan de utarbeide en plan for hva som skal til for at den enkelte skal oppleve trygghet under fødselen, skriver Oslo Universitetssykehus på sine nettsider.