Nils Johan Semb
Nils Johan Semb

Semb om Spania: – Vi har mye å lære

Men toppfotballsjefen tror Norge har gode muligheter til å delta i fremtidige mesterskap.

Warszawa/Bergen (TV 2): Spania har i løpet av europamesterskapet måtte tåle kritikk for måten de har spilt fotball på. Kritikerne har kalt tiki-taka-fotballen for kjedelig og lite gjennombruddshissig.

Etter søndagens finale har derimot kritikerne stilnet. Spania skrudde opp tempoet og viste hele verden hvorfor de er verdens beste fotballag.

Imponert
Nils Johan Semb er mektig imponert over måten spanjolene har revolusjonert fotballen på de siste årene.

– Jeg synes det er morsomt å se hvordan de har tatt fotballen videre. Vi kan nesten kalle det en liten spansk revolusjon. Man ser på spillerne hvor dedikerte de er, hvor konsentrerte de er, og hvor opptatt de hele tiden er av å utvikle seg videre for å bli bedre, sier Semb.

Les også:– Spania er tidenes beste landslag

Les Davy Wathnes blogg: Wathne slakter Platinis nye EM-utspill

Må brukes som inspirasjon
Toppfotballsjefen mener at vi må bruke Spania som inspirasjon dersom vi en dag skal komme opp på samme nivå her hjemme.

– Jeg synes dette må være den store inspirasjonen for alle som jobber med spillerutvikling blant morgendagens landslagspillere. Det handler om hvor gode man er med kula, hva repertoar du har med ballen, samtidig som du bygger en spilleforståelse, sier Semb.

– Det må være en enorm inspirasjon for norske fotballspillere å bruke Spania og spillernes ferdigheter som en motivasjon.

Positiv på Norges vegne
Norge er i dag langt unna Spania sitt nivå, og har ikke vært i et mesterskap på tolv år da de deltok i EM i Belgia og Nederland. Semb ser likevel gode muligheter til å få delta i de to førstkommende mesterskapene.

– Jeg tror vi har gode muligheter til å kvalifisere oss. Vi har havnet i en gruppe der vi unngår de beste motstanderne. Jeg har veldig stor tru på å nå Brasil-VM i 2012, sier Semb.

Norge (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)
Norge (Foto: Aas, Erlend/NTB scanpix)

Tror utviding av EM vil slå positivt ut
Debatten har den siste tiden gått på hvor lurt det er at EM i Frankrike om fire år vil bli utvidet fra 16 til 24 lag. Semb tror derimot dette kan slå positivt ut.

– Noen vil nok si at man utvanner nivået på en kvalitetsturnering som EM. Men på en annen side så gir dette en mulighet for de små nasjonene til å være med på festen. Så totalt sett så tror jeg en utvidelse kan slå positivt ut, sier han.

Se hele intervjuet med Semb øverst i saken.