Noe kjent med dette utseendet? Joda, dette er samme bil som kommende Skoda Rapid, i Seat utgave heter den Toledo.
Noe kjent med dette utseendet? Joda, dette er samme bil som kommende Skoda Rapid, i Seat utgave heter den Toledo.

Seat Toledo: Klart for ny billig-bil

Les hvorfor vi ikke får kjøpe den i Norge.

I november skal den komme på markedet for første gang, Seats nye Toledo.

Først ut er "hjemmemarkedet" Spania og nabolandet Portugal. To land som sliter tungt økonomisk og der nybilsalget har falt dramatisk. Derfor er det kanskje ikke overraskende at Seat skal gjøre dette til en ekte prisbombe.

Del med Facebook-vennene dine

Forsvant fra Norge

Startprisen er antydet å ligge på rundt 18.000 Euro – i Spania. Over nyttår skal Toledo også lanseres i en rekke andre europeiske markeder. Men til Norge kommer den ikke. Seat forsvant fra det norske markedet i 2006, etter stadig fallende salg.

Etter det Broom kjenner til, finnes det ingen planer om å starte opp import igjen. Men det ruller fortsatt mange tusen Seat-modeller på norske veier, og i bruktmarkedet kan dette være svært gode kjøp.

LES OGSÅ: – Hvorfor får vi ikke kjøpe Seat i Norge?

Røde regnskapstall

Seat har i flere år vært "problembarnet" i VW-familien. Planen har vært at Seat skulle profilere seg på sporty, sydlandsk design og friske kjøreegenskaper.

Men det budskapet har ikke VW-konsernet klart å få ut til kundene på en god nok måte. Det har vært røde regnskapstall i mange år, og de fem første månedene i år er salget ned med 12 prosent sammenlignet med fjoråret.

LES OGSÅ: – Er ikke dette en fin julegave til kona?

Skoda-søster

Nye Toledo markerer også en endring i og med at den hovedsakelig skal selges på pris. Den rollen er det egentlig Skoda som har i konsernet.

Bilen ser ut som en sedan, men utseendet lyver litt. Toledo er nemlig en kombi, med stor bakluke. Og hvis du synes oppskriften er velkjent, er ikke det tilfeldig. Dette er nemlig i praksis samme bil som kommende Skoda Rapid og den skal produseres samme sted – på Skoda-fabrikken i Mlada Boleslav, Tsjekkia.

Råbillig familiebil – les mer om Rapid her:

Avdukes i Paris

Med lengde på så vidt under 4,5 meter er dette en ganske kompakt bil, men Seat/Skoda lover god innvendig plass og mange smarte interiørløsninger. På dette området har Skoda i mange år vist at de er flinke.

På motorsiden kommer nye Toledo fra starten av med 1,2- og 1,4-liters bensinmotor, samt en 1,4-liter diesel. Det er ventet at den blir avduket første gang på bilutstillingen i Paris i september.

Den ser ut som en sedan, men her er det stor bakluke og kombiløsning. Seat lover god plass og ikke minst romslig bagasjerom.
Den ser ut som en sedan, men her er det stor bakluke og kombiløsning. Seat lover god plass og ikke minst romslig bagasjerom.

LES OGSÅ: Årets mest spennende bilnyhet? Vi har prøvekjørt!