Spanias røde bølge velter videre

Ingen stopper den røde bølgen. Spania gjorde kort prosess med Italia, vant 4-0 og ble første landslag med tre strake titler i EM og VM.

David Silva, Jordi Alba, Fernando Torres og Juan Mata scoret hvert sitt mål, og dermed kunne Iker Casillas heve EM-trofeet mot nattehimmelen i Kiev. Han har vært lagkaptein i alle triumfene i Spanias hattrick, og søndag ble han første fotballspiller med 100 seirer i landslagsdrakt. Han markerte det ved å holde nullen for 10. gang på rad i utslagskamper i EM og VM.

For Italia ble det en trist kveld. Laget var godt med på notene i første omgang og hadde til og med ballen mest, men Spania hogg til to ganger og skaffet seg en avgjørende ledelse.

Annen omgang startet som en åpen affære med store sjanser til begge lag, men den siste halvtimen måtte Italia spille med ti mann etter at Thiago Motta ble skadet fem minutter etter at han kom inn som tredje og siste innbytter.

Spania har vært omdiskutert i dette EM, fordi laget til tider bruker sine utsøkte pasningsferdigheter i rent defensivt øyemed. Udiskutabelt er det at de gangene Spania velger å bruke sine pasningskvaliteter til å true motstanderens mål, skal det svært mye til å stå imot. Det skjedde to ganger i første omgang, og begge ganger resulterte det i vakre mål. Italienerne lå utspilt tilbake på gresset.

I det 14. minuttet holdt Spania på med balltrillingen sin, og det ble antydning til piping. Så satte de plutselig fart, og før publikum eller italienere hadde fått summet seg lå ballen i nettet. Andrés Iniesta fikk ballen fra Xavi og slo en stikker mellom midtstopper og back. Cesc Fàbregas kjempet seg forbi Giorgio Chiellini og nådde ballen ved dødlinjen. Innlegget skrått ut i feltet ble stanget inn av David Silva fra sju meter. (©NTB)