Laurens Ten Dam (Foto: Koen van Weel/Afp)
Laurens Ten Dam (Foto: Koen van Weel/Afp)

Husker du denne mumie-rytteren fra fjorårets Tour?

– Det var kanskje det var bra for dere, men ikke for meg, sier Laurens ten Dam.

Épernay (TV 2 Sporten): Det var på en utforkjøring ned Col d'Agnes det gikk det galt for Laurens Ten Dam i fjorårets Tour. Rabobank-rytteren stupte over styret på vei nedover fjellet. Etterpå måtte han surres inn i bandasje for å stoppe blødningene.

– Det var mye blod og folk likte det. Det så ikke så bra ut. Kanskje det var bra for dere, men ikke for meg, sier ten Dam til tv2.no ett år etter ulykken.

– Det så veldig dramatisk ut, men det så verre ut enn det egentlig var. Da jeg kom til Paris én uke seinere var det fint igjen. Jeg fikk mange meldinger på Facebook og Twitter. Jeg merker at inntrykkene kommer tilbake nå som Touren har startet igjen. Familien min var veldig redde i begynnelsen, innrømmer ten Dam.

LES: Her er den mest lettkledde Tour de France-rytteren

Fikk Hushovd-hjelp
Ten Dam kjempet seg i mål sammen med grupettoen på ulykkesetappen. Thor Hushovd var en av rytterne som bidro til at nederlenderen kom seg i mål.

– Han dyttet meg og var utrolig snill mot meg. På det tidspunktet visste jeg ikke hvordan jeg så ut. Gutta i grupettoen var reddere enn meg, forteller ten Dam.

Hjelperytteren til Robert Gesink og Bauke Mollema er lei seg for at oksen fra Grimstad ikke er med i år. Han tror Hushovd vil komme sterk tilbake.

– Hushovd er en bra fyr. Jeg har syklet med ham i feltet siden år 2000. Jeg tror han kommer sterkt tilbake, sier ten Dam.

LES: Sjekk Hoogerland-arrene ett år etter piggtråd-skandalen

Satser på etappeseier
I år håper ten Dam at han heller vil bli husket for en etappeseier.

– Vi får håpe at vi ikke får se slike bilder igjen. Heller bilder av meg med to armer i været, smiler ten Dam.