VÅTT: Alle landets største byer har en mengde, ukjente turorinteringsløyper som venter på deg. Her verdensmester Anne M. Hausken Nordberg sammen med ivrige juniorer under løpet Splæsjærn på Fossum. En av postene ligger på bunnen av dette gjørmevannet.  (Foto: Privat)
VÅTT: Alle landets største byer har en mengde, ukjente turorinteringsløyper som venter på deg. Her verdensmester Anne M. Hausken Nordberg sammen med ivrige juniorer under løpet Splæsjærn på Fossum. En av postene ligger på bunnen av dette gjørmevannet. (Foto: Privat)

Her er landets ukjente trimløyper

Vi gir deg listen. Og ekspertens tips som gjør at du ikke går deg vill.

Bli medlem i TV 2 Sporty – vinn proff pulsklokke

SKODD FOR TERRENGET: Anne Margrete Hausken Nordberg, verdensmester i orientering, mener terrengløping er den ultimate treningsformen om du er riktig skodd. (Foto: Eivind A. Pettersen/)
SKODD FOR TERRENGET: Anne Margrete Hausken Nordberg, verdensmester i orientering, mener terrengløping er den ultimate treningsformen om du er riktig skodd. (Foto: Eivind A. Pettersen/)

Visste du at 180 klubber over hele landet arrangerer turorientering (tur-o)? Mange av løypene står ute hele året. Derfor er orientering en utmerket høstaktivitet for hele familien.

Finn tur-o i ditt nærområde her!

Turorientering er et mosjonstilbud til alle som liker turer i skog og mark. Tur-o har ingen tidtaking eller fastsatt start og mål. Du står med andre ord fritt til å gå ut når du vil!

Verdensmestertips
– Har du dårlig stedsans er det lurt å slå følge med en kjentmann, eller løpe faste runder. Det er også lurt å følge skilt og lære seg kart, er rådene fra Anne Margrethe Hausken Nordberg (37).

LES OGSÅ: – Kroppen vår er ikke skapt for asfalt

Hausken er vinner av EM, VM og V-cupen i orientering og finner som oftest frem til målet selv i tjukkeste skauen. I sprintfart. For folk flest virker o-løp både utmattende, uoppnåelig og skremmende. Men Hausken avviser at orientering er noen tryllekunst.

– Det trenger ikke være så vanskelig å finne frem på kartet bare du følger noen o-huskeregler, sier hun til TV 2 Sporty.

NORGE RUNDT: Turorienteringsløyper, her illustrert med postmarkeringer, finnes i og rundt alle landets største byer. (Foto: Illustrasjon: Eliksir AS/)
NORGE RUNDT: Turorienteringsløyper, her illustrert med postmarkeringer, finnes i og rundt alle landets største byer. (Foto: Illustrasjon: Eliksir AS/)

Her er Hauskens enkle kartråd:
* Svart er hardt (steiner, hus).
* Blått er vått (vann, sjø).
* Gult er kult (åpne områder).
* Hvitt er vanlig skog (i mange varianter).
* Grønt er tett skog.
* Brunt er høydekurver eller veier.

Verdensmesteren anbefaler nybegynnere å hente nyttige tips på nettet.

Nesoddens orienteringsgruppe har et genialt nettkurs som man bør prøve, anbefaler Hausken Nordberg.

LES OGSÅ: Sporty sikter høyt, skal få ti personer i form på ti uker

På villspor
I nettkurset, som du finner i lenken ovenfor, får du blant annet råd om hva du bør gjøre når du har løpt deg vill.

Rutinerte o-løpere skjønner ganske raskt at de har bommet og går straks i gang med plan B: Å ta seg inn igjen og prøve å finne frem på nytt.

Anne Margrethe Hausken (Foto: Andersson, Sören/SCANPIX)
Anne Margrethe Hausken (Foto: Andersson, Sören/SCANPIX)

LES OGSÅ: Lite søvn gir deg mer lyst på junk

Hva er plan B?
Finn et sikkert holdepunkt og start derfra.

* Ofte er det lurt å fortsette videre mot en sti eller annet sikkert punkt i nærheten.
* Gå tilbake til siste sikre holdepunkt som du passerte.
* Det er smartere å løpe 100 meter ekstra til et sikkert holdepunkt enn å rote rundt for å finne små, usikre detaljer i terrenget.

Derfor bommer du
* Du mister kartkontakten og oppdager ikke at du er på feil sted.
* Du snur kartet feil vei. Husk å orientere det mot nord.
* Du gjør orienteringen for vanskelig og bruker ikke de teknikkene du behersker.
* Du bedømmer avstandene feil.
* Du begynner å slurve og tar sjanser.
* Du er unøyaktig med retningen.
* Du blander sammen steder som ligner på hverandre på kartet, såkalt parallellfeil.

– Har stort potensial
Bergljot Aaserud, fagkonsulent i Norges Orienteringsforbund, bekrefter at turorientering ikke er like godt kjent blant alle nordmenn.

– Jeg tror nok tilbudet er ukjent for mange, og at vi har et stort potensial. Likevel er det 50.000 nordmenn som årlig går turorientering, sier hun til TV 2 Sporty.

Noen klubber gir ut kart gratis, andre selger mapper på to–seks kart for 200 kroner i snitt. Målet er at salget skal over på nett.

Geocaching
Du kan også orientere ved hjelp av GPS, såkalt geocaching. Dette er en voksende, uorganisert familieaktivitet som er nettbasert.
LES MER HER: Slik blir du skattejeger

O-løp for trimmere:
Sprintcup i byer/parker/boligfelt: Her løper du deg ikke vill i skogen! Finnes i alle de største byene og en rekke mindre steder.

Turorientering: Finnes overalt. Sjekk www.turorientering.no – postene ligger ute hele sommerhalvåret og tas når det passer for deg.

Bedriftsorientering: Mange bedrifter arrangerer o-løp jevnlig, enten alene eller i samarbeid med andre.

Har du løpt deg bort? Si din mening i kommentarfeltet!

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!