Manuel Neuer og Gianluigi Buffon. (Foto: MONTASJE)
Manuel Neuer og Gianluigi Buffon. (Foto: MONTASJE)

Thomas Ravelli til TV 2: – Buffon er «kungen» og Neuer kronprinsen

Den svenske keeperhelten Thomas Ravelli beundrer de to semifinalekeeperne, men er usikker på hvem som stiller sterkest i en eventuell straffekonkurranse.

Italia og Tyskland gjør opp om den siste semifinaleplassen når de møtes i Warszawa torsdag kveld. Både den første semifinalen mellom Portugal og Spania og kvartfinalen mellom Italia og England gikk til straffekonkurranse, og mange tror også at Italias andre sluttspillkamp vil ende med straffekonk.

Hvis så blir tilfelle er Sveriges keeperlegende Thomas Ravelli usikker på hvilket av lagene som stiller sterkest.

- Buffon er «kungen» og Neuer kronprinsen, og jeg tror jo at Buffon kommer til å abdisere i løpet av nær fremtid. Men jeg har vanskelig for å svare på hvem som vinner i dag, sier Ravelli, som var på besøk i studio på TV 2s nye sportskanal TV 2 Sport torsdag.

Les også: Her ser du Norges nye sportskanal - helt gratis

- Buffon har vært med på mye
Ravelli ble den store helten da han reddet straffesparkene fra både Dan Petrescu og Miodrag Belodedici da Sverige slo Romania i kvartfinalen i VM i 1994, og synes Buffon, Neuer og Iker Casillas er verdens beste målvakter i dag. Han mener påpeker likevel at italieneren ikke er helt den keeperen han var.

- Buffon hadde jo en skade i Sør-Afrika, en ryggskade, og var borte en stund, så han er jo ikke like bra som han var for noen år siden. Men han er ikke så gammel. 34 er ingen alder for en målvakt. De beste årene for en målvakt er mellom 32 og 36 år. Buffon har vært med på så mye, men den ungdommelige entusiasmen som Neuer har, den har ikke Buffon. Han er mer rolig og beregnende, forklarer Ravelli.

Thomas Ravelli redder ra Miodrag Belodedici og blir Sverige-helt. (Foto: REUTER/NTB scanpix)
Thomas Ravelli redder ra Miodrag Belodedici og blir Sverige-helt. (Foto: REUTER/NTB scanpix)

Les også: Se TV 2 Sportens besøk hos Pirlos pappa

Mye kan tyde på at den ungdommelige entusiasmen våkner hos Buffon når straffekonken tar til, noe han beviste ved å bli helten mot England i semien etter å ha reddet Ashley Coles forsøk. Ravelli trekker også frem psyken som en viktig del av Buffons styrker.

- Man står jo uvirksom veldig ofte og bare ser på kampen, og da må man være fokusert og ha en sterk psyke. Alle de tre beste målvaktene i verden har en sterk psyke. De er upåvirkede av ytre hendelser og når man lever under dette presset, da må man absolutt ha en sterk psyke, forklarer den tidligere toppkeeperen.

Les også: Italia seiret etter straffekonkurranse i Kiev - Young og Cole misset for England

Tror ikke på straffer
Ravelli tror ikke vi får en ny keeperhelt i Warszawa i kveld. Han tror nemlig kampen blir avgjort før en eventuell straffekonk må til.

- Det er en stor mulighet for at det blir det, men jeg tror ikke det. Tyskland spiller altfor offensivt, så det kommer sikkert til å bli mål. Det føles som om Tyskland skal ta det. Statistikken taler jo imot. De har enda ikke vunnet mot Italia i et sluttspill, men en gang må statistikken snu også, sier den svenske keeperlegenden.

Les også: Dette er statistikken som må brytes for Tyskland

Ravelli peker også på måten Italias tilnærming til spillet har endret seg som en vesentlig faktor når det gjelder hvorfor han ikke tror det blir straffekonkurranse i Warszawa.

- Italia spiller også mye mer åpent nå. Italia har jo alltid lagt seg bakpå, spilt bra forsvarsspill og så utnyttet motstandernes feil. Det som taler for Italia denne gangen er at de har startet veldig dårlig. De begynte dårlig i gruppespillet og klarte seg knapt videre, og nå kan de vinne alt sammen. Tyskland har spilt bra fra begynnelsen, men spørsmålet er om man kan være i form over en så lang periode.

Mario-Gomez
Mario-Gomez

Håper på Tyskland
Tradisjonelt sett har det tyske landslaget ikke vært særlig populært i Sverige, men denne holdningen har endret seg i det siste. Ravelli har en forklaring på kursendringen hos «søta bror».

- Tyskland har jo aldri vært likt i Sverige, men nå merker man på Twitter og i sosiale medier at man merker at de fleste vil at Tyskland skal vinne. Det har aldri skjedd før i Sverige. Jeg har sett på tysk fotball, og der er det mye folk på kampene, det er alltid utsolgt. På seriefinalen mellom Borussia Dortmund og Bayern München ville 350 000 kjøpe billett og det fantes 70 000 plasser. De har senket prisene og de spiller en offensiv fotball. Så tysk fotball, det synes jeg er framtidens fotball, analyserer keeperlegenden.

Les også: Tysklands midtbanemotor: – Jeg er 100 prosent

Svensken har også en helt egen agenda for hvorfor han ønsker seg en spansk-tysk finale i Kiev.

- Det blir en veldig interessant kamp, og jeg vil gjerne se Spania-Tyskland i finalen. På søndag er jeg på Mallorca og skal se kampen, og da skal jeg ha på meg tysk landslagstrøye og skrike, ler svensken.

Hvem tror du blir helten dersom det blir straffekonk? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!