Ryder Hesjedal på Garmin Sharp. (Foto: MATS WEDERVANG/)
Ryder Hesjedal på Garmin Sharp. (Foto: MATS WEDERVANG/)

Kan Hesjedal gjøre det ingen har gjort i sykkelsporten siden 1998?

«Norske» Ryder Hesjedal kan bli den første siden Marco Pantani til å vinne Giroen og Tour de France i samme år.

Liège (TV 2 Sporten): Den knallblå dressen hans skriker etter oppmerksomhet.

Garmins sportsdirektør Jonathan Vaughters er både regissør og hovedrolleinnehaver på lagets pressekonferanse. Mannen med det karakteristiske kinnskjegget har tatt på seg en stripete skjorte og et slips med store prikker på. Han kunne lett glidd inn i Cirkus Arnardo, men Vaughters trives aller best i sirkus Tour de France.

Thor Hushovds tidligere sjef liker seg i rampelyset. To dager før det braker løs med prolog i Liège har noen puttet penger på den karismatiske amerikaneren. Vaughters snakker villig vekk om alt fra Europcar-etterforskningen til Garmins nye medsponsor Sharp.

Ved siden av Vaughters sitter Ryder Hesjedal. Årets Giro-vinner er kledelig beskjeden. Den hengslete kanadieren sier ikke stort. Det er sportsdirektøren som kjører showet.

LES: Disse rytterne kjører årets Tour de France
LES: Her er Kaggestads vurdering av Tour-etappene

Sammenlignes med Indurain
Likevel er det Hesjedal alle de fremmøtte journalistene vil snakke med. Kan han vinne Tour de France kun en måned etter kraftanstrengelsen i Italia?

Alberto Contador prøvde seg i fjor. Han endte på 5. plass i Touren. Marco Pantani klarte det i 1998. Tidligere har Fausto Coppi, Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault og Miguel Indurain gått til topps i både Giroen og Touren samme år.

Sjef for Garmin-kaget, Jonathan Vaughters. (Foto: MATS WEDERVANG/)
Sjef for Garmin-kaget, Jonathan Vaughters. (Foto: MATS WEDERVANG/)

Hesjedal er langt fra like merittert som gjengen over, men visse likhetstrekk har han.

– Ryder kan sammenlignes med Indurain. Begge er ganske stille og diskrete. De har begge respekt for folk rundt dem. Han er ganske like Indurain på den måten, forteller sportsdirektør Allan Peiper til tv2.no.

Med tolv etappeseire og fem sammenlagttriumfer regnes den tidligere toppsyklisten Miguel Indurain som en av de beste syklistene gjennom alle tider.

LES: Nå kan du spille Tour de France-manager
LES: Slik ser du Touren på TV 2

I kjempeform
Det er ventet at sammenlagtkampen i Tour de France vil stå mellom Bradley Wiggins og fjorårsvinner Cadel Evans. Hesjedal har holdt en svært lav profil siden den avsluttende tempoetappen i Milano i slutten av mai. Kanadieren har trent for seg selv i Girona den siste måneden. 32-åringen med norske aner vil slett ikke gå på noen smell i Tour de France, om vi skal tro Peiper.

– Han ble testet forrige uke. Resultatene var fantastiske. Om formen vil være like god den siste uken gjenstår å se, sier Peiper.

Han mener Hesjedal har alle muligheter til å stå på pallen på Champs-Élysées. Peiper forteller at kanadieren er proppfull av selvtillit etter Giro-seieren. Det bekrefter Hesjedal selv etter å ha ristet av seg den verste beskjedenheten.

– Det er en liten gruppe i feltet som har vunnet treukersritt. Jeg er den eneste Grand Tour-vinneren i 2012. Jeg er fornøyd med det. Nå skal jeg nyte Touren, smiler han.

 Miguel Indurain (Foto: JAIME REINA/Afp)
Miguel Indurain (Foto: JAIME REINA/Afp)

Peiper forteller at Hesjedal har vært et eneste stort glis siden Giro-seieren.

– Han er veldig stolt av at han vant Giroen. I går fikk han et brev fra statsministeren i Canada. Han var utrolig stolt av det. Han har Canada skrevet på joggeskoene sine. Han har lønnebladet på sykkelrammen sin. Det er en utrolig tid for ham. I løpet av livet får man ikke slike perioder veldig ofte. Han er midt i en slik periode nå. Verden ligger for hans føtter, sier Peiper.