Kongeparet på slottsbalkongen 2012 (Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix)
Kongeparet på slottsbalkongen 2012 (Foto: Lise Åserud/NTB Scanpix)

SV vil gi kongen sparken

For tolvte gang fremmer Sosialistisk Venstreparti grunnlovsforslag om å innføre republikk i Norge.

– Makt og posisjoner skal ikke kunne arves. Det er på høy tid å endre dette, sier stortingsrepresentant Snorre Valen (SV).

Sammen med Hallgeir Langeland gjentar han tradisjon tro grunnlovsforslaget om å avskaffe kongehuset og gjøre Norge til republikk.

Mens SVs tidligere forslag til å endre Grunnloven nærmest har betydd revolusjon og umiddelbar avskaffelse av kongedømmet, vil partiet denne gang gi kongen oppsigelsestid.

– Tidligere har nok SVs forslagsstillere vært mer opptatt av prinsipper enn å finne gjennomførbare forslag. Dette forslaget vil være gjennomførbart, og vi håper representanter fra flere partier slutter seg til forslaget vårt, sier Valen.

Får støtte i sentrum

Forslaget får støtte fra leder i Unge Venstre, Sveinung Rotevatn.

I politisk panel på tv2.no, skriver han: «I eit liberalt demokrati skal den enkelte borgar kunne nå alle posisjonar i samfunnet - også den øvste».

Også finansbtråd i Oslo, Kristin Vinje (H) er delvis enig.

«På sikt synes jeg vi bør revurdere vår styringsform. Et monarki, der posisjoner går i arv, er ikke noen god modell for et moderne demokrati. Forøvrig synes jeg at vår nåværende kongefamilie gjør en fantastisk jobb», skriver Vinje i politisk panel.

DISKUTER MED POLITISK PANEL: Bør Norge bli republikk?

Leder i Buskerud Arbeiderparti, Bjørn Tore Ødegården, har følgende karakteristikk av forslaget til SV: «Slutt å tulle, det er konge å ha konge!», skriver han i politisk panel.

Godtar oppsigelsestid

Denne gangen prøver partiet seg på en mer praktisk tilnærming. De ser for seg at endringen skal gjennomføres ved folkeavstemning og at kongen får oppsigelsestid.

I 2014 feirer Grunnloven 200-årsjubileum og SV mener det ville være et godt tidspunkt å feire overgangen til republikk.

«En overgang til republikk vil være det naturlige sluttpunktet på den demokratiseringen som startet i 1814, og som var sluttført da Stortinget fratok kongen, ved unionsoppløsningen, de siste restene av formell makt», heter det i forslaget.

Alle meningsmålinger har vist et stort flertall for å beholde kongehuset.

LES OGSÅ: Europeisk Ungdom: – Udemokratisk å legge lokk på EU-debatten

(TV 2/NTB)