Andrea Pirlo og Fabio Grosso feirer sistnevntes scoring i VM semifinalen i 2006. (Foto: ANDREW MEDICHINI/AP)
Andrea Pirlo og Fabio Grosso feirer sistnevntes scoring i VM semifinalen i 2006. (Foto: ANDREW MEDICHINI/AP)

Dette er statistikken som må brytes for Tyskland

Tyskland har aldri slått Italia i mesterskap. Torsdag får Joachim Löws mannskap muligheten på ny.

Tyskland-Italia (20:45)

Se semifinalen direkte på TV 2 HD eller i vårt livesenter på tv2sumo.no.

Torsdagens semifinale i EM handler om retten til å møte Spania i finalen på Olympiastadion i Kiev søndag.

De to nasjonene som skal i aksjon er blant Europas aller største medaljegrossister, og står med henholdsvis 17 (Tyskland) og ni (Italia) medaljer totalt i de to store mesterskapene - EM og VM.

Inkluderer man Vest-Tysklands triumfer har tyskerne vunnet EM tre ganger, senest i 1996, mens Italia står med én seier, så langt tilbake som i 1968. Også når det gjelder sølvmedaljer er stillingen 3-1 i favør tyskerne, som kapret den nest edleste valøren senest i mesterskapet for fire år siden da Spania seiret i finalen i Wien.

Les også: Se Harald Bredelis reisebrev fra Ukraina: - Sexindustrien har slitt under EM

Fernando Torres setter inn 1-0-scoringen i EM-finalen i 2008. (Foto: Martin Meissner/AP)
Fernando Torres setter inn 1-0-scoringen i EM-finalen i 2008. (Foto: Martin Meissner/AP)

I VM er det Italia som står med flest triumfer av de europeiske nasjonene, med sine fire gull. I tillegg har de asurblå to sølv og en bronsemedalje fra verdensmesterskapet. Tysklands totale statistikk teller dog flere medaljer enn rivalen i sør. De står med tre gull, fire sølv og fire bronsemedaljer.

Har aldri tapt mot Tyskland
Til tross for at det er Tyskland som står med flest medaljer i begge de to store mesterskapene er det Italia som har overtaket i de interne kampene nasjonene imellom.

Sju ganger har de to gigantene møttes i EM eller VM. Italia har vunnet tre ganger, to av gangene etter ekstraomganger. Fire kamper har endt uavgjort. Dersom det skal bli finale på Joachim Löws gutter må med andre ord en barriere brytes.

Joachim Loew Löw (Foto: THOMAS BOHLEN/Reuters)
Joachim Loew Löw (Foto: THOMAS BOHLEN/Reuters)

Her er de sju tidligere oppgjørene mellom landene i EM-og VM-historien:

Vest-Tyskland-Italia 0-0, Estadio Nacional, Santiago, Chile, Gruppespill VM 1962
Den første kampen mellom de to gigantene i mesterskapssammenheng, i et mesterskap som endte med kvartfinaletap for vest-tyskerne og gruppespill-exit for Italia. I pulje med vertsnasjonen Chile, som til slutt kapret bronsemedaljen i sitt eget mesterskap, klarte nemlig ikke italienerne å vinne mer enn en kamp og røk ut før det hele egentlig var i gang. Vest-Tyskland endte opp som gruppevinner etter seier i de to siste kampene i innledningsspillet, men tapte kvartfinalen mot Jugoslavia 1-0.

Les også: Denne mannen kan slå rekorden til Beckenbauer, Zidane og Maldini

Italia-Vest-Tyskland 4-3 e.e.o., Estadio Azteca, Mexico City, Semifinale VM 1970
Trolig den beste kampen som noensinne vil bli spilt mellom de to lagene, og også en kandidat til VM-historiens beste. Italia tok ledelsen tidlig ved Roberto Boninsegna og ledet helt klokken rundet 90 minutter. På overtid utlignet forsvarsspiller Karl-Heinz Schnellinger for vest-tyskerne og sørget for ekstraomganger i den meksikanske hovedstaden. Schnellinger spilte sin klubbfotball for AC Milan og scoret ikke for landslaget verken før eller senere. Fire minutter ut i ekstraomgangene sendte mesterskapets toppscorer Gerd Müller tyskerne foran, før Tarcisio Burgnich utlignet for Italia.

Gerd Müller har bommet mot Italia, VM-semien 1970. (Foto: AP/Ap)
Gerd Müller har bommet mot Italia, VM-semien 1970. (Foto: AP/Ap)

Like før pause i ekstraomgangene sørget Luigi Riva for at Italia på ny hadde snudd kampen med sin 3-2-scoring, men fem minutter ut i den andre ekstraomgangene var man på ny like langt. Nok en gang var det Gerd Müller som scoret, men allerede mens reprisene av Müllers scoring rullet på TV scoret Italia på ny. Et innlegg fra kampens første målscorer Boninsegna fant Gianni Rivera og AC Milan-legenden banket inn matchvinnerscoringen til øredøvende jubel fra tribunen.

  Gianni Rivera setter inn 4-3 til Italia mot Vest-Tyskland i semifinalen i VM i 1970. De andre på bildet er Franz Beckenbauer, Gigi Riva, Berti Vogts og Sepp Maier. (Foto: Foggia/Ap)
Gianni Rivera setter inn 4-3 til Italia mot Vest-Tyskland i semifinalen i VM i 1970. De andre på bildet er Franz Beckenbauer, Gigi Riva, Berti Vogts og Sepp Maier. (Foto: Foggia/Ap)

Over 100 000 tilskuere var på plass på Azteca og ble vitne til et fyrverkeri av en kamp. Utenfor stadion står det i dag en plankett med påskriften «Estadio Azteca hyller landslagene til Italia (4) og Tyskland (3), som deltok i «Århundrets kamp» i VM 1970, 17.juni 1970.»

Italienerne karret seg altså videre til finalen, mens Vest-Tyskland måtte nøye seg med et møte med Uruguay om bronsemedaljene. Her seiret Helmut Schöns mannskap 1-0, mens slitne italienske bein ble offer for brasiliansk eleganse i finalen. Italia avsluttet nemlig mesterskapet med 1-4 i sekken mot majestetiske brasilianere.

Les også:Ekspertene triller terning på semifinalistene: – Spanias midtbane en soleklar sekser

Italia-Vest-Tyskland 0-0, Estadio Monumental, Buenos Aires, Mellomspill VM 1978
Åtte år senere var det duket for nok et møte mellom de to i VM-sammenheng, og mange håpet nok på drømmereprise fra oppgjøret litt lengre nord i Amerika fra åtte år i forveien. Det skulle i stedet bli det motsatte. I gruppe med mesterskapets mest velspillende lag Nederland og overraskelseslaget Østerrike, som vant sin innledningsgruppe foran Brasil, var resultatet i åpningskampen svært viktig. Ingen av lagene hadde råd til å tape, noe de heller ikke gjorde.

Forsiktigheten straffet seg for dem begge, ettersom Vest-Tyskland røk ut og Italia måtte nøye seg med andreplass i gruppen og bronsefinale mot Brasil. Den tapte de 2-1.

Les også: Phil Thompson: – Ville vært urettferdig om vi hadde vunnet

Italia-Vest-Tyskland 3-1, Estadio Bernabéu, Madrid, Finale VM 1982
Nytt mesterskap og et nytt møte mellom de to kamphanene, denne gangen for første gang på europeisk jord i mesterskapssammenheng og for første gang i en finale. Etter å ha slått henholdsvis Polen og Frankrike i semifinalene var Italia og Vest-Tyskland klare for den store finalen i Madrid.

Toppscorer Paolo Rossi sendte italienerne foran etter en snau time, og derfra og ut handlet det meste om Italia. Marco Tardelli doblet ledelsen et knapt kvarter senere, før Alessandro Altobelli satte inn 3-0 etter strålende forarbeid av stjernen Bruno Conti.

Marco Tardelli setter inn 2-0 for Italia i VM-finalen i 1982. I kveld møtes to av fotballens stormakter igjen. (Foto: AP/Ap)
Marco Tardelli setter inn 2-0 for Italia i VM-finalen i 1982. I kveld møtes to av fotballens stormakter igjen. (Foto: AP/Ap)

Paul Breitner reduserte to minutter senere og ble med det den tredje i VM-historien til å score i to finaler. (Pelé og Vavá hadde gjort det før ham, og nå har også Zinedine Zidane gjort det samme).

Men Breitners scoring kom for sent for Jupp Derwalls gutter, og Italia tok sin første VM-triumf på 44 år. Kaptein og keeperlegende Dino Zoff kunne heve VM-pokalen som den eldste noensinne, ettersom han hadde rukket å fylle 40 år allerede i februar samme år.

Les også: Tilskuerrekord i EM

Italia feirer VM-gullet i 1982 (Foto: Scanpix/Pa Photos)
Italia feirer VM-gullet i 1982 (Foto: Scanpix/Pa Photos)

Vest-Tyskland-Italia 1-1, Rheinstadion, Düsseldorf, Gruppespill EM 1988
Det første EM-oppgjøret mellom de to lagene fant sted på tysk jord og var åpningskampen i mesterskapet i 1988. De to andre lagene i gruppen var Danmark og Spania, som begge hadde imponert stort i VM to år i forveien, og både tyskere og italienere var opptatt av å få en god start. Nåværende Manchester City-manager Roberto Mancini gav Italia ledelsen sju minutter ut i 2.omgang, før Andreas Brehme utlignet bare tre minutter senere.

Dette ble også de to eneste scoringene i kampen, men det ene poenget var nok til å gi begge lag den starten de trengte. De øvrige gruppespillkampene ble vunnet av begge lag, og de to tok seg med det til semifinaler mot henholdsvis Nederland og Sovjetunionen. De fleste hadde nok trodd at de to skulle møtes igjen i finalen, men skjebnen ville det annerledes. Nederland slo Vest-Tyskland 2-1, mens Sovjet tok seg greit av Italia og vant 2-0.

Les også: Kvartfinalenes flopper og topper

Roberto Mancini og Mario Balotelli (Foto: JON SUPER/Ap)
Roberto Mancini og Mario Balotelli (Foto: JON SUPER/Ap)

Italia-Tyskland 0-0, Old Trafford, Manchester, Gruppespill EM 1996
Det første oppgjøret etter Tyskland ble en samlet nasjon fant sted i England åtte år senere. Italia hadde slått Russland og tapt mot Tsjekkia i sine to første kamper i gruppen, mens Tyskland sto med 5-0 i målforskjell og to strake seirer mot de samme lagene. Så lenge Tsjekkia tok poeng mot Russland var Arrigo Sacchis italienske mannskap avhengig av seier mot tyskerne, og de fleste trodde de hadde fått drømmestarten da Pierluigi Casiraghi ble lagt i bakken av Andreas Köpke og dommer Guy Goethals pekte på straffemerket.

Köpke skulle derimot gjøre opp for sin egen tabbe, reddet straffesparket fra Gianfranco Zola og dannet grunnlaget for et mesterskap som tysk keeperhelt. Fem minutter før full tid trodde Italia likevel at de skulle få den hjelpen de trengte fra russerne i den andre kampen, ettersom Oleg Romantsevs lag hadde snudd kampen mot Tsjekkia og ledet 3-2. To minutter før slutt utlignet derimot Vladimír Smicer for Tsjekkia, og med det var Italia ute av mesterskapet med 0-0.

Tyskland tok seg derimot videre som gruppevinnere og beseiret deretter Kroatia i kvartfinalen før hjemmenasjonen England ventet i semifinalen. Her reddet Köpke nok en gang straffespark - denne gangen fra Gareth Southgate («the whole of England is with you») - da tyskerne tok seg til finalen etter straffekonk. I finalen ventet gruppemakker Tsjekkia, som ble beseiret 2-1 etter Oliver Bierhoffs Golden Goal-scoring i første ekstraomgang.

Les også: Se Lukas Podolskis sangdebut: Nå går han for toppen av hitlistene

Oliver Bierhoff har senket Tsjekkia. Tyskland er Europamester i 1996. (Foto: SANTIAGO LYON/Ap)
Oliver Bierhoff har senket Tsjekkia. Tyskland er Europamester i 1996. (Foto: SANTIAGO LYON/Ap)

Tyskland-Italia 0-2 e.e.o., FIFA World Cup Stadium, Dortmund, Semifinale VM 2006
Det siste oppgjøret mellom de to før torsdagens oppgjør fant også sted på semifinalestadiet. Tyskerne var på hjemmebane og skulle vinne sitt første VM på 16 år i sin egen lekegrind, anført av legendariske Jürgen Klinsmann og hans assistent Joachim Löw. Kvartfinaleseier på straffekonk over en av mesterskapsfavorittene Argentina parret dem i semifinale mot Italia, som «kun» hadde slått ut Tsjekkia, USA, Australia og Ukraina for å komme seg til semien.

Det var fjerde gang et VM foregikk med kun europeiske nasjoner i semifinalene, men tyskerne ble snytt for drømmefinale i sitt eget mesterskap. 118 målløse minutter var spilt, og de fleste ventet bare på en ny straffekonkurranse, der Tyskland ville ha det psykologiske overtaket. Da slo Andrea Pirlo til med en klassisk Pirlo-pasning på blindsiden av det tyske forsvaret, som Fabio Grosso videreekspederte i det lengste hjørnet med en flott avslutning. Tre minutter senere doblet Alessandro Del Piero ledelsen etter en italiensk kontring og sikret med det Italia plass i finalen i Berlin. Der venter Frankrike.

Andrea Pirlo og Fabio Grosso feirer sistnevntes scoring i VM-semifinalen i 2006. (Foto: ANDREW MEDICHINI/AP)
Andrea Pirlo og Fabio Grosso feirer sistnevntes scoring i VM-semifinalen i 2006. (Foto: ANDREW MEDICHINI/AP)

Historien fra Berlin kjenner vi alle til. Zinedine Zidane og Marco Materazzi scoret hver sin gang, lagene fulgte hverandre som skygger og det måtte ekstraomganger og straffespark til for å skille dem. Der holdt italienerne hodet kaldest, Fabio Grosso satte inn det avgjørende straffesparket og Marcello Lippis mannskap kunne løfte sin tredje VM-pokal over hodet.

Les også: Se TV 2 Sportens besøk hos Pirlos pappa

Dette er til nå den siste mesterskapstriumfen til noen av disse lagene. Kanskje kommer det en ny på søndag.

Den eneste gangen lagene har møttes etter dette var i en treningskamp i februar 2011. Da endte det 1-1, etter scoringer av Miroslav Klose og Giuseppe Rossi.

Les også: Linekers beskjed til Thorstvedt: – Du ville reddet alle straffene!

Klose kan bli historisk
Samme Klose har muligheten til å bli historisk torsdag. Med spilletid i semifinalen blir nemlig Tyskland-spissen den første som har vært på banen i fem semifinaler i de store mesterskapsturneringene EM og VM. Han har allerede spilt semifinale i VM i 2002, 2006 og 2010, samt EM-semifinalen i 2008.

klose
klose

I dag deler Klose rekorden på fire opptredener med disse fem andre fotballegendene:

Franz Beckenbauer, Vest-Tyskland
VM 1966 og 1970, EM 1972 og 1976

Andreas Brehme, Vest-Tyskland/Tyskland
VM 1986 og 1990, EM 1988 og 1992

Paolo Maldini, Italia
VM 1990 og 1994, EM 1988 og 2000

Zinédine Zidane, Frankrike
VM 1998 og 2006, EM 1996 og 2000

Lilian Thuram, Frankrike
VM 1998 og 2006, EM 1996 og 2000

Zinedine Zidane feirer scoring i EM-semien mot Portugal i 2000. (Foto: LIONEL CIRONNEAU/AP)
Zinedine Zidane feirer scoring i EM-semien mot Portugal i 2000. (Foto: LIONEL CIRONNEAU/AP)

Så gjenstår det å se om Klose får spilletid mot Italia torsdag eller om Joachim Löw foretrekker Mario Gomez på topp. Dersom det ikke blir spilletid på spissen må han fremdeles dele sin rekord med flere andre, og får trolig selskap av to lagkamerater.

Både Philipp Lahm og Bastian Schweinsteiger har nemlig allerede tre semifinaler på CVen, etter å ha representert Tyskland i 2006, 2008 og 2010.

Les også: Langli: – Ikke Spanias skyld at de blir oppfattet som kjedelige

NB! Kun fem av EM-finalene i historien (1960, 1964, 1984, 1988 og 2004) har gått uten noen av torsdagens semifinalister. Årets mesterskap blir uansett ikke det sjette i rekken.

Tror du Tyskland bryter sin grusomme Italia-statistikk? Ta diskusjonen i kommentarfeltet under!