Hvis du monterer LED lys over skiltet, gir det bilen et mer moderne preg   og det er hverken dyrt eller vanskelig.
Hvis du monterer LED lys over skiltet, gir det bilen et mer moderne preg og det er hverken dyrt eller vanskelig.

Slik kan bilen bli mer moderne

Av og til er en liten detalj nok.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny

Takk for mange gode svar. Jeg har et spørsmål. Har nettopp kjøpt meg min første bil – en knallrød 2005 VW Golf GTI.

Dette synes jeg er en kjempebil, men det er noe jeg lurer på. For å gi den et litt mer moderne preg, vil jeg gjerne få satt i LED-lys til skiltene. Men jeg har hørt at dette kan medføre feilmeldinger og problemer. Hva er riktig?

Håper på raskt svar – for helst ville jeg hatt dette på plass i går!

mvh

Robert fra Rogaland.

Benny svarer:

Hei Robert!

Her må jeg først og fremst få gratulere med ny og morsom bil. 2005-modellen er jo en skikkelig godbit – 200 hk og friske kjøreegenskaper. Det er slett ikke verst som førstebil!

Jeg også hadde en Golf GTI som ung, faktisk. Det var en hvit 1983-modell – og det skal jeg si var drømmebilen. Jeg trippet så utålmodig at jeg fikk krampe da jeg ventet på den. Håper du har samme forhold til din bil.

Jeg skjønner at det er litt stas å "personifisere" bilen sin litt. Det er jo noe med å ha en bil som ikke ligner alle andre. Og Golfer finnes det jo noen av der ute.

Flere nyere biler leveres med nettopp LED-pærer over skiltet bak. Det ser unektelig penere ut – det blåhvite lyset er mye mer moderne enn det tradisjonelle gule.

Og heldigvis er dette en lett sak å fikse. Du kan nå bestille slike flere steder på nettet – og prisen varierer fra rundt 300 – 800 kroner, avhengig av bil og årsmodell. Det beste er at det for de fleste merkene er såpass enkelt å bytte ut at du fikser jobben selv.

I starten stemmer det at en del av bilene reagerte på de nye pærene, og kom med feilmelding. Men dette er i stor grad ordnet opp i av produsentene underveis, slik at det ikke skal være noe problem nå.

Her kan det nesten ut som om Benny kommer kjørende i sin gamle GTI - mens Robert er i full fart i sin
Her kan det nesten ut som om Benny kommer kjørende i sin gamle GTI - mens Robert er i full fart i sin

LED-lys er jo ellers svært populært også andre steder på bilen. Jeg har imidlertid ikke helt sansen for ettermonterte LED-striper på biler som ikke har det originalt. Ser liksom feil ut når en 15 år gammel Audi kommer med LED-lys som er nesten like de på en helt ny A5.

Men dette er jo litt opp til hver enkelts smak og behag, selvsagt.

Det er for øvrig fullt mulig å montere slik belysning inne i bilen, rett og slett bytte de tradisjonelle pærene med nye LED-pærer.

Dette med belysning av biler er for øvrig et hett tema. Mange bytter for eksempel de gamle lysene med xenonlys. Her skal en imidlertid være oppmerksom på at et slikt skifte i utgangspunktet ikke er lovlig. Rart, sier du? Ja, det er kanskje det, ettersom xenon gir bedre lys og øker trafikksikkerheten.

Men bakgrunnen for at det ikke er lov er at det på xenonlykter skal være automatisk justering av høyden på lysene, slik at du ikke blender motgående trafikk. I tillegg må det være lyktespylere.

Hvis du har begge disse tingene, og nødvendig dokumentasjon fra utstyrsleverandøren, kan du altså få det godkjent i vognkortet. Da slipper du trøbbel ved neste EU-godkjenning.

Som sagt, lykke til med den nye bilen din. Den blir sikkert enda finere om du får LED-lys over skiltene...

LES OGSÅ: Test VW Golf GTI: GTI – tre magiske bokstaver

Del med Facebook-vennene dine

Stasjonsvogna for deg som har lyst på racerbil:

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: TEST: VW Golf GT: Dieselbroren til GTI

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: