TO TAS UT: Gardermoen er en av flyplassen som rammes om det blir streik fra mandag av, men bare to flygeledere tas ut her. (Foto: Eva Rose Furumyr)
TO TAS UT: Gardermoen er en av flyplassen som rammes om det blir streik fra mandag av, men bare to flygeledere tas ut her. (Foto: Eva Rose Furumyr)

Ingen flystans fra mandag

Det kan bli streik blant flygelederne, men bare fire flygeledere er omfattet av det første streikeuttaket.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag og søndag møtes Norsk Flygelederforening og arbeidsgiverforeningen Spekter til mekling. Om partene ikke kommer til enighet, blir det streik fra mandag 2. juli.

Onsdag ble streikeuttaket klart. To flygeledere på Gardermoen og to flygeledere på kontrollsentralen i Røyken tas ut om det blir konflikt.

Kan bli utvidet

Leder Robert Gjønnes i Norsk Flygelederforening sier til tv2.no at dette kan føre til reguleringer i flytrafikken, men ikke til noen stenging.

STYRER FLYENE: Uten flygeledere lammes flytrafikken. (Foto:
  Gaute Bruvik)
STYRER FLYENE: Uten flygeledere lammes flytrafikken. (Foto: Gaute Bruvik)

Uttaket kan imidlertid utvides med fire dagers varsel. Det betyr at flygelederne torsdag kan varsle at flere tas ut i streik fra tirsdag.

Forhandlingsleder for Spekter, Anne-Kari Bratten, karakteriserer avstanden mellom partene som veldig stor.

– Det er vanskelig å forstå at det ikke er aksept for et tillegg på 4,1 prosent, som andre i offentlig sektor har godtatt. Når man fra før har lønn på en million, er lønnstillegget bra, sier Bratten til tv2.no.

Ifølge Bratten har flygelederne en snittlønn på 947.400 kroner.

TUNG STREIKEVÅR FOR FLYPASSASJERER: Vekterstreik gir ventetid for flypassasjerer

Steile fronter

Robert Gjønnes uttalte tirsdag at spørsmålet om lønn ikke er den viktigste årsaken til bruddet,og beskyldte Avinor for å drive rovdrift på flygeledere ved enkelte flykontrollenheter. Bratten reagerer sterkt på uttalelsene.

– Alle meklinger handler om penger. Om det drives rovdrift på ansatte, må det tas opp med verneombudet og ikke med med Riksmekleren.

– Det er også helt uvanlig at Flygelederforbundet ikke går ut med sine krav. Vi får heller ikke lov til å si det, men det er veldig stor avstand mellom 4,1 prosent og det de har krevd, sier Bratten.

Gjønnes ønsker ikke å gi flere kommentarer til den forestående meklingen enn det de sa mandag.

Meklingen starter hos Riksmekleren klokken 10 lørdag 30. juni med frist klokken 24 1. juli.

Sparket 11.345 flygeledere

Flygeledere er essensielle for avvikling av flytrafikken og fyller dermed en nøkkelfunksjon i et moderne samfunn. Det fikk president Ronald Reagan merke i 1981.

SATTE HARDT MOT HARDT: President Ronald Reagan. (Foto: Wikimedia
  Commons)
SATTE HARDT MOT HARDT: President Ronald Reagan. (Foto: Wikimedia Commons)

Fagforeningen Professional Air Traffic Controllers Organization (PATCO) tok medlemmene ut i streik, men brøt samtidig en lov som forbød streik blant fagforeninger tilknyttet det offentlige.

President Reagan erklærte at streiken var en fare for den nasjonale sikkerheten og beordret flygelederne tilbake på jobb.

Da de ikke kom på jobb innen fristen, sparket presidenten de 11.345 flygelederne som nektet å følge ordre og nektet dem samtidig å ta jobb i det offentlige på livstid.

Les mer om hendelsen på Wikipedia.