Spansk jubel etter straffekonkseier (Foto: DAMIEN MEYER/Afp)
Spansk jubel etter straffekonkseier (Foto: DAMIEN MEYER/Afp)
Ramosstraffe
Ramosstraffe
Cesc Fabregas (Foto: Jon Super/Ap)
Cesc Fabregas (Foto: Jon Super/Ap)
Rui Patricio nekter Iniesta scoring i første ekstraomgang. (Foto: TV 2)
Rui Patricio nekter Iniesta scoring i første ekstraomgang. (Foto: TV 2)
c.ronaldo
c.ronaldo
Alvaro Negredo og Vicente del Bosque. Negredo starer semifinalen mot Portugal. (Foto: PIERRE PHILIPPE MARCOU/Afp)
Alvaro Negredo og Vicente del Bosque. Negredo starer semifinalen mot Portugal. (Foto: PIERRE PHILIPPE MARCOU/Afp)

Spania til EM-finale etter dramatisk straffekonk

Cesc Fabregas satte den avgjørende straffen etter at Bruno Alves hadde bommet.

Portugal-Spania (2-4 etter straffespark)
Se hele straffekonken i videovinduet øverst i saken!

Spania er klare for EM-finalen etter seier 4-2 i straffekonkurranse mot Portugal. Bruno Alves bommet på Portugals fjerde straffespark, og Cesc Fabregas satte inn den avgjørende straffen for spanjolene. Fabregas avgjorde også straffekonken i EM-kvartfinalen mot Italia i 2008.

- Alle fem som tok straffe tilbød seg å skyte, og Cesc fortalte meg «Jeg vil ta den femte, den avgjørende», sa Spania-trener Vicente del Bosque på pressekonferansen etter kampen.

Begge lag misset med sine to første forsøk i straffekonken, men det var spanjolene som holdt hodet kaldest mot slutten.

Portugals kaptein, største stjerne og faste straffetaker Cristiano Ronaldo fikk aldri ta straffe for sitt lag, ettersom han skulle ta det siste.

- Våre spillere har trent, vi var forberedt på en situasjon som dette, men fotball handler alltid om disse faktorene også. Og hvis du ikke har den lille flaksen, så går det mot deg. Og vi hadde ikke veldig mye flaks i denne kampen. Spania fortjener å være i finalen, de har gjort en stor innsats, men samtidig vil jeg takke og hylle mine spillere for det de har vist i denne turneringen, sa Portugals trener Paulo Bento etter kampslutt.

Spansk jubel etter straffekonkseier
  (Foto: DAMIEN MEYER/Afp)
Spansk jubel etter straffekonkseier (Foto: DAMIEN MEYER/Afp)

- De var overlegen når det gjelder forsvar. Vi hadde ikke så mange muligheter, så det var veldig jevnt. I ekstraomgangene var det motsatt, mens i straffekonken hadde vi mest flaks. Jeg vil gratulere Portugal med en strålende turnering, men vi hadde mest flaks denne gangen, sa Spania-trener Vicente del Bosque på pressekonferansen etter kampen.

Slik forløp straffene:

- Xabi Alonso bommet med Spanias første straffespark. En strålende redning fra Rui Patrício skaffet Portugal en drømmestart.
TV 2 Play: Se Xabi Alonsos straffebom her

- João Moutinho bommet med Portugals første straffespark. Iker Casillas ville ikke være noe dårligere, lot seg ikke lure av Moutinhos tripping og reddet med stor selvsikkerhet.
TV 2 Play: Se Moutinhos straffebom her

- Andrés Iniesta gav Spania ledelsen 1-0. Et sikkert straffespark, der skytteren så på keeper og satte ballen andre veien.
TV 2 Play: Se Iniestas ledermål her

- Pepe utlignet til 1-1. Det så ut som om midtstopperen ville klinke til, men i stedet plasserte han den helt nede i keepers høyre hjørne.
TV 2 Play: Se Pepes iskalde straffespark her

- Gerard Piqué satte inn 2-1. Midtstopperen til Spania kopierte sin kollega i Portugal-laget og satte ballen like sikkert i det samme hjørnet.
TV 2 Play: Se Piqué kopiere Pepe her

- Nani utlignet til 2-2. Det så først ut som om det var Bruno Alves som gikk frem, men plutselig var det Nani som skulle skyte. Straffesparket var sikkert. Høyt og kontant i mål.
TV 2 Play: Se Nani sette inn 2-2 her

- Sergio Ramos satte inn 3-2 med konkurransens peneste straffespark. Det kunne minne om Pirlos, men var om mulig enda mer overlegent. Chippen gikk nærmest i krysset bak en sjanseløs Patricio.
TV 2 Play: Se Sergio Ramos' strålende straffespark her

- Bruno Alves bommet for Portugal. Denne gangen var det midtstopperens tur, men han klarte ikke å utligne for de hvite. Skuddet traff tverrliggeren og ga Spania muligheten til å avgjøre.
TV 2 Play: Se Bruno Alves sin avgjørende bom

- Cesc Fabregas gikk selvsikkert frem, som han gjorde det mot Italia i EM-kvartfinalen for fire år siden. Også denne gangen scoret midtbanespilleren sikkert, denne gangen via stolpen, og sendte sitt lag til finale.
TV 2 Play: Se Cesc Fabregas sende Spania til finalen

Det endte 0-0 både etter ordinær tid og ekstraomganger i Donetsk, og straffekonk måtte til for å skille lagene.

Andrés Iniesta fikk den første store sjansen i ekstraomgangene, men Rui Patrício reddet avslutningen fra kort hold. Både Jesús Navas og Pedro hadde også muligheter. I sluttminuttene av ordinær tid kunne Cristiano Ronaldo avgjort det hele for Portugal, men misset fra god posisjon.

Cristiano Ronaldo etter kampslutt mot
  Spania (Foto: FRANCK FIFE/Afp)
Cristiano Ronaldo etter kampslutt mot Spania (Foto: FRANCK FIFE/Afp)

Spania med kampens første sjanse
Portugal gikk offensivt til verks, og allerede før to minutter var spilt hadde laget skaffet seg to hjørnespark. De tok tak i ballen og lot ikke Spania styre spillet fra start.

Det var likevel spanjolene som fikk den første sjansen. Andrés Iniesta dro seg rundt på venstresiden og la ut i feltet. Etter litt klabb og babb havnet ballen hos høyreback Álvaro Arbeloa, som bredsidet ballen over fra rundt 16 meter.

TV 2 Play: Se Árbeloas avslutning her

Arbeloa med stor sjanse mot Portugal.
  (Foto: TV 2)
Arbeloa med stor sjanse mot Portugal. (Foto: TV 2)

Etter tretten minutter viste Cristiano Ronaldo seg fram for første gang i kampen. Tempoet han satte opp på venstrekanten var for høyt til at spanjolene klarte å holde følge, men Iker Casillas plukket enkelt ned innlegget fra Portugals kaptein.

To minutter senere var stjernespilleren på farten igjen. I duell med både Arbeloa og Piqué ble Cristiano Ronaldo lagt i bakken like utenfor sekstenmeteren til venstre i banen. Det påfølgende frisparket satte han selv rett i muren.

Filming av Nani?
Etter 20 minutter var det Portugals andre kantspiller sin tur til å vise seg fram. Nani satte fart på sin høyreside, avanserte inn i banen og tvingte seg forbi Sergio Ramos. Deretter gikk Manchester United-spilleren i bakken, og de fleste trodde Portugal ville få frispark. Dommer Cüneyt Cakir vinket han derimot opp igjen og var aldri i nærheten av å blåse for frispark.

TV 2 Play: Se situasjonen med Nani her og døm selv

Etter en snau halvtime kom Spania nok en gang til en farlig skuddmulighet fra rundt 16 meter. Denne gangen avsluttet Andrés Iniesta selv, men forsøket på å bøye ballen i det lengste hjørnet havnet like over Rui Patricios mål.

TV 2 Play: Se Andrés Iniestas lure forsøk her

På andre siden av banen ville ikke Cristiano Ronaldo være noe dårligere. Han dro seg inn i banen fra høyresiden og avsluttet med venstrefoten, men markkryperen fra Portugal-kapteinen snek seg like utenfor Iker Casillas venstre stolperot.

TV 2 Play: Se Cristiano Ronaldo sin avslutning her

Etter 40 minutter kom kampens første gule kort. Sergio Ramos havnet i dommerens bok etter å ha stanset sin Real Madrid-lagkamerat Cristiano Ronaldo midt i en overgangsmulighet.

TV 2 Play: Se Ramos' sin takling her

Cristiano Ronaldo stoppes kontant av Sergio Ramos. (Foto: TV
  2)
Cristiano Ronaldo stoppes kontant av Sergio Ramos. (Foto: TV 2)

Fem minutter senere havnet nok en Real Madrid-spiller i den samme boken. Denne gangen var det Portugals Fabio Coentrão det var snakk om. Det var vanskelig å se hva venstrebacken hadde gjort, men det så ut til å være en situasjon som involverte den spanske benken.

TV 2 Play: Se situasjonen med Coentrao her

Sluttminuttene av omgangen var preget av en del tøffe dueller, og lagene gikk til pause på stillingen 0-0 i Donetsk.

Rolig åpning på 2.omgang
De første minuttene etter hvilen handlet om to lag som tok og følte på hverandre. Spania hadde ballen mest, men med et for lavt balltempo hadde portugiserne få problemer med å forsvare seg.

Åtte minutter ut i omgangen kom kampens første bytte. Álvaro Negredo, som startet kampen mot alle odds, ble erstattet av Cesc Fabregas.

Cesc Fabregas kommer innpå for Alvaro
  Negredo (Foto: Jon Super/Ap)
Cesc Fabregas kommer innpå for Alvaro Negredo (Foto: Jon Super/Ap)

Almeida forsøkte seg
Byttet gav ikke umiddelbart uttelling, og tre minutter senere var det Portugal og Hugo Almeida som kom til omgangens første avslutningsmulighet. Den storvokste spissen bestemte seg for å skyte tidlig fra distanse, og selv om skuddet var hardt skapte det aldri farligheter for spanjolene ettersom det gikk et godt stykke over mål.

TV 2 Play: Se Hugo Almeidas ivrige forsøk her

Minuttet etter var Almeida på ferde igjen, men etter å ha blitt spilt gjennom av Cristiano Ronaldo på venstrekanten valgte spissen nok en gang å avslutte for tidlig. Denne gangen gikk avslutningen både over og utenfor fra skrå vinkel.

Gule kort til begge lag
Etter en halvtime fikk Sergio Busquets gult kort i en situasjon der Cristiano Ronaldo gikk i bakken. Spanias midtbanespiller viftet i luften med et imaginært kort og havnet i dommerens bok av den grunn.

Like etter havnet også Pepe i dommerens bok. I duell med Real Madrid-lagkamerat Xabi Alonso satte midtstopperen et kne i ryggen på sin motstander.

Nye to minutter senere fikk nok en portugiser se det gule. Denne gangen var det João Pereira som fikk se det gule.

Spania gjorde i løpet av disse «gult kort-minuttene» også sitt andre spillerbytte. Jesús Navas, som ble matchvinner i gruppespillet mot Kroatia, erstattet David Silva.

Frispark fra Ronaldo
Snaue 20 minutter før slutt fikk Portugal for første gang frispark i såkalt «Ronaldo-hold». Portugals kaptein tok de vanlige fem skrittene tilbake, fokuserte på ballen og klinket til. Skuddet var hardt, men duppet ikke nok og gikk over Iker Casillas i Real Madrid-målet.

TV 2 Play: Se Cristiano Ronaldos frispark her

Ti minutter før slutt foretok Portugal sitt første bytte. Nelson Oliveira erstattet Hugo Almeida.

Tre minutter senere fikk Portugal frispark i tilsvarende hold som det foregående, og denne gangen traff Cristiano Ronaldo muren. Der hadde Álvaro Arbeloa vært oppe med en hånd, og fikk se det gule kortet. På det påfølgende frisparket, som da var ni meter nærmere, forsøkte Ronaldo seg igjen. På ny gikk ballen over fra den ellers så dødelige høyrefoten til Portugals nummer 7.

Nye to minutter gikk, og en ny spiller havnet i dommerens bok. Denne gangen var det Portugals Bruno Alves, som gikk for hardt inn i ryggen på Cesc Fabregas.

Tre minutter før slutt foretok Spania sitt siste bytte for kvelden. Pedro erstattet Barcelona-lagkamerat Xavi. Det var et noe overraskende bytte, men Xavi var ikke skadet.

- Det var ikke fordi han spilte dårlig, men han var sliten og vi trengte mer fart i laget. Vi måtte gjøre et bytte, og selvsagt har Xavi spilt bra gjennom hele turneringen, men vi ville bytte inn Pedro og Navas, sa Vicente del Bosque etter kampen.

Kjempesjanse etter Portugal-kontring
Like før klokken rundet 90 minutter hadde Portugal alle tides mulighet til å kontre inn seiersmålet. Spanias backer var høyt i banen og portugiserne angrep i overtall. Raul Meireles' pasning ut til venstre mot Cristiano Ronaldo var dessverre for portugiserne litt for løs, og lagets kaptein mistet litt av sin fart før han kunne avslutte.

Det må likevel være lov til å forvente mer av en spiller av Cristiano Ronaldos kaliber, for avslutningen gikk langt til side for mål.

TV 2 Play: Se avslutningen fra Cristiano Ronaldo her

Ronaldo fortviler
  etter å ha bommet like før full tid. (Foto: TV 2)
Ronaldo fortviler etter å ha bommet like før full tid. (Foto: TV 2)

Overtidsminuttene skapte ingen sjanser til noen av lagene, men vi fikk enda et gult kort. Miguel Veloso taklet Jordi Alba meget hardt og havnet i boken.

Dermed ble det ingen mål til noen av lagene, og ekstraomganger måtte til for å skille dem.

Spania våknet i sluttminuttene av 1.ekstraomgang
De første tolv minuttene av første ekstraomgang var sjansefattige, men plutselig eksploderte Spania. Først fikk Jesús Navas sjansen fra skrått hold, men bommet fullstendig.

Like etter var det Andrés Iniesta sin tur, og denne gangen var sjansen mye større. Alene foran keeper fikk Spanias nummer 6 avslutte upresset, men en strålende redning fra Rui Patrício avverget faren.

TV 2 Play: Sjekk Iniestas sjanse her

Rui Patricio nekter
  Iniesta scoring i første ekstraomgang. (Foto: TV 2)
Rui Patricio nekter Iniesta scoring i første ekstraomgang. (Foto: TV 2)

På overtid av første ekstraomgang var det Spania sin tur til å forsøke seg på frispark fra distanse. Sergio Ramos så ut til å ha lært av sin Real Madrid-lagkamerat Cristano Ronaldo, og banket til fra distanse. Skuddet snek seg like over mål.

TV 2 Play: Se Sergio Ramos sitt frispark her

I pausen mellom ekstraomgangene foretok Portugal sitt andre spillerbytte. Custódio erstattet Miguel Veloso.

Ny Rui Patrício-redning
Like etter klokken rundet 110 minutter vartet Portugal-keeper Rui Patrício opp med nok en strålende refleksredning som holdt laget inne i kampen. Spania tok seg rundt på høyresiden, og Jesús Navas fikk avsluttet fra skrått hold. Refleksene til Portugal-keeperen var strålende, og takket være en hjelpende fot fra Pepe fikk han også tak i den løse returballen. Spanjolene ville nok ha tilbakespill, men dommeren blåste ikke.

TV 2 Play: Se den strålende redningen her

Åtte minutter før slutt i 2.ekstraomgang byttet Portugal sin siste mann. Silvestre Varela erstattet Raul Meireles, noe som ikke var et spesielt defensivt bytte ettersom Varela er en offensiv midtbanespiller.

Like etterpå kom nok en spanjol i den tyrkiske dommerens bok. Denne gangen var det Xabi Alonso som forbrøt seg på Real Madrid-kompis Cristiano Ronaldo.

Xabi Alonso har felt Cristiano Ronaldo og får gult kort. (Foto:
  Darko Vojinovic/Ap)
Xabi Alonso har felt Cristiano Ronaldo og får gult kort. (Foto: Darko Vojinovic/Ap)

Pedro var gjennom
Sju minutter før slutt i ekstraomgangene så det ut til at Pedro var helt alene gjennom og kunne avgjøre. Oppofrende forsvarsspill av portugiserne fikk derimot hindret Barcelona-vingen å komme til avslutning, og forsøket rant ut i sanden.

TV 2 Play: Se Pedros mulighet her

Resten av omgangen var preget av Spania-press, men de fikk ikke det forløsende målet. Dermed ble det straffekonk i Donetsk, og der var altså Spania best da det gjaldt som mest. Nå blir det ny EM-finale på det spanske landslaget, som dermed har muligheten til å bli historiske søndag. Ingen nasjon har tidligere forsvart et EM-gull.

Spania (4-3-3):
Iker Casillas - Álvaro Arbeloa, Gerard Piqué, Sergio Ramos, Jordi Alba - Xabi Alonso, Xavi, Sergio Busquets - David Silva, Álvaro Negredo, Andrés Iniesta

Portugal (4-3-3):
Rui Patrício - João Pereira, Bruno Alves, Pepe, Fábio Coentrão - Raul Meireles, Miguel Veloso, João Moutinho - Nani, Hugo Almeida, Cristiano Ronaldo

Se Harald Bredelis reisebrev fra Ukraina: - Sexindustrien har slitt under EM