Grønt lys for Breiviks minisykehus på Ila

Helsedirektoratet har godkjent byggingen av en egen sykehusavdeling i Ila fengsel, hvor Anders Behring Breivik skal sperres inne dersom han blir erklært utilregnelig.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dermed er det klart at Breivik blir på Ila i Bærum uansett om han blir erklært tilregnelig eller ikke i Oslo tingrett. Helsedirektoratet godkjente onsdag at det bygges en egen avdeling med særlig høyt sikkerhetsnivå, og at denne helseinstitusjonen skal være klart atskilt fra fengselet, men altså innenfor Ilas murer, melder Aftenposten.

Enmannssykehuset skal ha fire ansatte på vakt på dagtid og til enhver tid tre kvelds- og nattevakter. Sykehusavdelingen skal inneholde oppholdsrom, soverom, bad, toalett og treningsrom, samt lager, kontor for ansatte og personalrom. Massedrapsmannen vil også få tilgang til utearealer.

I motsetning til andre pasienter som dømmes til tvungent psykisk helsevern, vil Breivik imidlertid være isolert.

Grunnen til at Breivik uansett dom havner på Ila, er at politiet og Politiets sikkerhetstjeneste har underkjent sikkerheten på de tre øvrige psykiatriske sikkerhetsavdelingene – Dikemark i Asker, Sandviken i Bergen og Brøset i Trondheim.

Avdelingen som nå skal bygges i Ila fengsel, skal til enhver tid ha tilgang til psykiater og psykologspesialist på Dikemark. Dersom Breivik blir kjent utilregnelig og dømt til tvungent psykisk helsevern, vil tingretten og psykiatrieksperter hvert tredje år vurdere om han er blitt frisk av behandlingen og kan slippes fri. (©NTB)