Pionerdykkerne får saken opp i Strasbourg

Etter å ha tapt flere saker mot den norske staten får pionerdykkerne fra Nordsjøen opp saken sin for Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Partene er innkalt til et rettsmøte i Strasbourg i september, skriver Aftenposten.

– Verdens rikeste land, nobelnasjonen Norge, må se det som svært pinlig at velstanden er tuftet på menneskerettighetsbrudd av så alvorlig karakter at det blir belyst i internasjonale domstoler, sier Henning O. Haug i interesseorganisasjonen Offshore Dykker Unionen (ODU) til avisa.

Dykkernes kamp mot staten har pågått i en årrekke. De har krevd erstatning for helseskadene som så mange pådro seg i den tidlige fasen av oljeeventyret i Nordsjøen, fra slutten av 1960-tallet og fram til 1990.

Dykkerne vant i Oslo tingrett i 2007, og tre dykkere ble tilkjent erstatningsbeløp på 3, 5 og 6 millioner kroner, noe som kunne dannet et mønster for nærmere 250 andre pionerdykkere.

Men staten anket og vant først i lagmannsretten i 2008 og deretter i Høyesterett året etter. Ingen nektet for at dykkerne hadde pådratt seg helseskader, men staten som ikke hadde vært arbeidsgiver eller oppdragsgiver i dykkervirksomheten, ble av Høyesterett ikke ansett som sittende med erstatningsansvaret. (©NTB)