Symbolsk økning av fransk minstelønn

Frankrikes nye regjering øker den lovfestede minstelønnen med symbolske 2 prosent. Mer har regjeringen ikke råd til, i et økonomisk klima preget av skatteøkninger og utgiftskutt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den franske økonomien sliter tungt, og tirsdag ble det meldt at den økonomiske veksten i 2012 neppe blir på mer enn 0,4 prosent. I fjor kom veksten opp i 1,7 prosent, men ifølge det statistiske sentralbyrået INSEE blir den langt svakere i år.

Byråets økonomer ser for seg at Frankrike må bokføre nullvekst for de to første kvartalene av 2012. I tredje kvartal ligger den an til en vekst på 0,1 prosent, og i fjerde kvartal øker veksten til 0,2 prosent, blir det spådd.

Statsminister Jean-Marc Ayrault skal ifølge nyhetsbyrået Reuters ha sagt til sine regjeringskolleger at de offentlige utgiftene på statlig og regionalt plan kan bli «frosset» på sine nåværende nivåer fra 2013 og tre år framover. Det vil bli gjort unntak for pensjonsutgifter.

President François Hollande har lovet å skaffe 60.000 personer arbeid i offentlig sektor i løpet av de neste fem årene. Hollande sier at mange offentlig ansatte som går av med pensjon, ikke vil bli erstattet, for å hindre at sektoren vokser for sterkt. (©NTB)