Marit Arnstad ble ny samferdselsminister etter Magnhild Meltveit kleppa (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix)
Marit Arnstad ble ny samferdselsminister etter Magnhild Meltveit kleppa (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB Scanpix)

Arnstad vil bare ha førsteplass

Bekrefter for første gang at hun ønsker å være kandidat til Stortinget, men bare dersom hun får førsteplassen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En uke etter at Arnstad gjorde comeback i rikspolitikken som samferdselsminister i den rødgrønne regjeringen, bekrefter hun for første gang at hun ønsker å være kandidat ved stortingsvalget neste høst.

– Hvis jeg får en henvendelse fra nominasjonskomiteen er jeg klar for å stille opp for Senterpartiet i Nord-Trøndelag, sier Arnstad til Trønder-Avisa.

Kjemper om samme plass

Den nåværende stortingsrepresentanten for Nord-Trøndelag Senterparti Lars Peder Brekk, forlot regjeringen da Arnstad gjorde comeback, men har gjort det klart at han ønsker gjenvalg på toppen av Senterpartiets liste i Nord-Trøndelag.

LES OGSÅ: Marit Arnstads store comeback

– Hvis nominasjonskomiteen skulle komme til å spørre meg senere i løpet av året om jeg ønsker å stille som kandidat, så kommer jeg nok til å svare ja på det, sier Arnstad til TV 2 tirsdag kveld.

Dermed er det duket for knallhard kamp mellom Arnstad og Lars Peder Brekk om førsteplassen i Nord-Trøndelag Senterparti.

Se reportasje (reporter: Alexander Klanderud)

624319

32 av de 34 lokallagene i Nord-Trøndelag Senterparti ønsker Arnstad som kandidat, mens bare 26 av lokallagene har ført opp Brekks navn.

– Resultatene fra første runde av nominasjonsprosessen er greie og som forventet. Jeg er godt fornøyd med responsen, sett i lys av de siste måneders hendelser. Nå skal prosessen gå videre mot 18. september, da lokallagene har andre runde med rangering, skriver Brekk i en tekstmelding til TV 2.

LES OGSÅ: Sp-topp med knusende kritikk av regjeringen

Kampklar Brekk

Da Brekk gikk av som statsråd, nektet han for at han var degradert og varslet i et intervju med tv2.no hard kamp for å beholde stortingsplassen etter neste valg.

– Nå skal partilagene få jobbe med dette i Nord-Trøndelag. Det er ingen i regjering som skal bestemme hvem som skal være representant for Nord-Trøndelag, sa Brekk til tv2. no.

– Er du fortsatt innstilt på å ta gjenvalg?

– Ja, jeg har sagt at jeg er opptatt av å stå det løpet og er innstilt på å ta gjenvalg.

LES OGSÅ: Kampklar Brekk ny Sp-sjef på Stortinget

Se videointervju med Lars Peder Brekk fra forrige mandag:

622841

Kampen om arverekkefølgen

Arnstads comeback i rikspolitikken åpner for spekulasjoner om hun nå er aktuell til å overta som partileder den dagen Liv Signe Navarsete velger å trekke seg.

Senterpartiet har i dag én representant på Stortinget fra Nord-Trøndelag. I 2005 ble Lars Peder Brekk valgt inn, da han etterfulgte Marit Arnstad som trakk seg tilbake av hensyn til at sønnen skulle få vokse opp i hjemfylket. Nå ønsker mange i Nord-Trøndelag Senterparti at Arnstad gjør comeback.

LES OGSÅ: Arnstad slår knockout på Brekk

Comeback-Arnstad

Marit Arnstad forlot toppolitikken før den rødgrønne regjeringen så dagens lys. Hun hadde da vært olje- og energiminister i sentrumsregjeringen til Kjell Magne Bondevik 1997–2000 og parlamentarisk leder for Senterpartiet.

I 2004 takket Arnstad nei til gjenvalg, av hensyn til sønnens oppvekst. Beskjeden kom svært overraskende på mange i det politiske miljøet.

– Jeg er helt ferdig med stortingsvervet og fire nye år på Stortinget, men ferdig med det politiske engasjementet og frem på det som skjer i samfunnet, kommer jeg aldri til å bli, sa Arnstad til TV 2 da hun takket nei til gjenvalg.

Se video med Marit Arnstad da hun forlot politikken:

618161