sykehusregning (Foto: Scanpix/NTB/Leserfoto)
sykehusregning (Foto: Scanpix/NTB/Leserfoto)

Sykehusbesøk kostet 18.500 kr

Sjeleglad for at han hadde reiseforsikring.

Å bli innlagt på sykehus i utlandet kan bli en kostbar affære, det fikk en av tv2.nos lesere erfare. Leseren, som ønsker å være anonym, var på ferie i USA da han ble innlagt på sykehus.

– Jeg dro til akutten med pustebesvær og smerter i brystet, forteller han.

Etter et kort sykehusopphold fikk han en regning på 3089,54 dollar, som tilsvarer omtrent 18.500 norske kroner.

Heldigvis hadde han reiseforsikring, og slapp unna med skrekken. Det var ingenting galt, men uten reiseforsikring ville han blitt nødt til å betale for sykehusoppholdet selv.

I dette tilfellet tok forsikringsselskapet regningen, men husk å melde i fra og ta vare på all dokumentasjon.

Se også: Overfalt av psykotisk pasient – nektes yrkesskadeerstatning

Kan koste millionbeløp

– Å skade seg på reise kan bli veldig dyrt, det kan i verste fall koste millionbeløp, sier Leif Osland, kommunikasjonsdirektør i Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

For eksempel i USA har utgifter til privat sykehusbehandling steget veldig.

– Det er jo sykdom som helt klart er den største posten i reiseforsikringen. Siden 2005 har økningen i erstatninger for reisesykdom vært hele 158 prosent. Dette skyldes at stadig flere reise, og at de gjerne velger litt mer risikofylte reisemål enn tidligere. I tillegg er det stadig flere eldre som reiser. Risikoen for å bli syk er naturlig nok større for eldre personer enn yngre, sier Osland.

Trenger du hjelp på ferie? Kontakt oss

I fjor økte erstatningene for reisesykdom med 14 prosent, sammenlignet med året før. I tillegg fikk 12 prosent av de som hadde reiseforsikring bruk for den i fjor.

– 676 millioner kroner ble utbetalt i forbindelse med sykdom under reise, det dreide seg om alt fra kosthold/bakterier og mer alvorlige skader, sier Osland.

– Utenriksdepartementets beste reisetips er å alltid reise med reiseforsikring. Man kan ikke forvente at norske myndigheter stiller opp hvor som helst i verden.

Les også: Har bodd nesten ett år på kontoret mens de har ventet på If

Én av fem uten forsikring

– Dessverre drar hver femte nordmann på reise uten forsikring, sier assisterende informasjonsdirektør Emma Elisabeth Vennesland i Europeiske Reiseforsikring til VG.

Dropper man forsikringen, kan personlig konkurs være en realitet. Vennesland kjenner blant annet til et tilfelle i Thailand der en uforsikret nordmann måtte punge ut med over 600.000 kroner etter en bilulykke.

En norsk student i USA forteller til samme avis at han ble bitt av en klapperslange på en parkeringsplass i San Diego i California i april i år. Et døgn og fire motgifter senere fikk han en sykehusregning på svimlende 900.000 kroner.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter